Istraživanje Saveta Evrope: Strah razlog za autocenzuru novinara

BRISEL

(Insajder/Beta)

Novinari u Evropi često su izloženi nasilju i zastrašivanju, što dovodi do osećaja straha koji vodi u autocenzuru, pokazuje najnovije istraživanje Saveta Evrope.

U istraživanju je učestvovalo 940 novinara iz 47 zemalja članica SE, među kojima je i Srbija, i to u periodu između aprila i jula prošle godine, saopštio je SE.

Najveći broj ispitanika, 69 odsto, bio je izložen psihološkom nasilju – zastrašivanju, pretnjama, kleveti i poniženju, pokazuje studija.

Trećina svih pretnji novinarima dolazi od interesnih grupa, a nešto manje od političkih grupa. Novinari najviše dobijaju pretnje nasiljem i policijskom silom.

Studija pokazuje da 35 odsto ispitanika nije imalo pristup mehanizmima koji bi ih zaštitili od mešanja u njihov posao.

Polovina ispitanika je rekla da je bilo ugroženo njihovo pravo da zaštite poreklo informacije, odnosno izvor, a skoro trećina ispitanika je navela da se nije osetila dovoljno zaštićeno od ciljanog špijuniranja.

Kako se navodi, 53 odsto ispitanih novinara bilo je žrtva nasilja na internetu, najčešće u formi diskreditacije, napada na ličnost, širenja klevete.

Skoro jedna četvrtina ispitanika rekla je da je u poslednje tri godine bila izložena pretnjama hapšenjem i krivičnim gonjenjem, uglavnom preko zakona o kleveti.

Krađu, zaplenu ili uništavanje radne imovine i opreme prijavio je 21 odsto ispitanika, a seksualno uznemiravanje 13 odsto ispitanih novinara.

Fizičko nasilje najčešće su prijavljivali novinari koji izveštavaju iz regiona južnog Kavkaza i Turske, ali se pominju i neke od zemalja članica Evropske unije.

Savet Evrope navodi da je strah među pripadnicima novinarske profesije sve češći, što na kraju može da rezultira autocenzurom. Novinari se najčešće boje psihičkog nasilja, nasilja na internetu, pretnji pojedinaca i interesnih grupa. Trećina ispitanika rekla je da se boji za sopstvenu i bezbednost porodice.

Istraživanje je pokazalo visok stepen autocenzure među novinarima. Petina ispitanika navela je da oseća pritisak da izveštava na način koji je prihvatljiv poslodavcu, a mnogi izbegavaju kontroverzne teme i ne objavljuju informacije do kojih dolaze u radu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare