Isrctavali “stensile” protiv nasilja

 

LESKOVAC

 

Ulična akcija povodom povodom iscrtavanja STENSILA „ MOGU DA NEĆI“, LjUBAV NIJE NASILjE“ održana je danas u Leskovcu.

 

Organizacija Žene za mir – Leskovac u saradnji sa Autonomni ženski centar (AŽC) realizuje projekat prevencije „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje“.

Projekat se sprovodi u 15 gradova u Srbiji (u 30 srednjih škola i na 8 fakulteta) uz finansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za suzbijanje nasilja prema ženama (UNTF) i uz preporuku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
U Leskovcu je u toku realizacija projekta u Hemijsko-tehnološkoj školi Božidar Đorđević- Kukar i u Ekonomskoj školi Đuka Dinić.

Projektom su obuhvaćeni učenici i nastavno osoblje ovih škola.

Cilj projekta je da doprinesemo povećanju bezbednosti mladih u srednjim školama i na fakultetima od rodno zasnovanog nasilja kroz podizanje nivoa znanja i informisanosti devojaka i mladića, njihovo osnaživanje da preispituju svoje stavove i vrednosti i budu nosioci/teljke pozitivnih promena u društvu.

Takođe nam je cilj da unapredimo institucionalni odgovor u prevenciji i zaštiti od nasilja u srednjim školama i na fakultetima, navode Žene za mir.

Tokom celog trajanja projekta realizuje se kampanja povećanja nivoa svesti namenjena mladima. Pod sloganom „Mogu da neću! – Ljubav nije nasilje”. Kampanja ima za cilj da poveća svest mladih o neprihvatljivosti nasilnog ponašanja i osnaži ih da se suprotstave nasilju i ne pristaju na nasilje u partnerskim vezama.

Slogan koji su osmislili mladi koji učestvuju u projektnim aktivnostima „MOGU DA NEĆU! Ljubav nije nasilje“ usmeren je i na dečake i na devojčice.

Dečaci ovim poručuju MOGU DA NEĆU da budem nasilan, a devojčice MOGU DA NEĆU da budem u nasilnoj vezi.

Na osnovu zajedničkog promišljanja o najefikasnijim kanalima komunikacije sa mladim ljudima, Žene za mir i Autonomni ženski centar uz podršku srednjih škola, planiraju da poruku nenasilja učine vidljivom i kroz iscrtavanje znaka kampanje na prostoru škola koje su se uključile u kampanju.
Pored toga, smatraju da je za delotvoran zajednički odgovor na nasilje potrebno proširiti krug lokalnih aktera u zajednici koji će svojim delovanjem pokazati da je nasilje neprihvatljivo

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare