Isplaćena solidarna pomoć za rođenje deteta i jubilarne nagrade

LESKOVAC

Iz leskovačke samouprave obaveštavaju građane da je pre par dana iz budžeta grada Leskovca isplaćeno 583.645 dinara na ime solidarne pomoći za rođenje deteta i jubilarnih nagrada zaposlenima u oblasti obrazovanja. Solidarna pomoć je isplaćena dvema majkama zaposlenim u dve škole, za rođenje troje dece, dok je jubilarna nagrada isplaćena za dvoje zaposlenih u Predškolskoj ustanovi.

Grad Leskovac poručuje da se, kao odgovoran socijalni partner, dosledno pridržava svih posebnih kolektivnih ugovora i po tom osnovu redovno i ažurno izmiruje sve svoje obaveze prema zaposlenima koji su njima obuhvaćeni. Podsećaju i da prema potpisanom Kolektivnom ugovoru kod poslodavca za zaposlene u Gradskoj upravi grada Leskovca, zaposleni imaju pravo na solidarnu pomoć za rođenje deteta u iznosu prosečne neto zarade u Republici Srbiji, odnosno u iznosu od 86.220 dinara. Inače, solidarna pomoć za rođenje deteta za zaposlene za koje je to predviđeno posebnim kolektivnim ugovorima, samo je jedna od mera populacione politike koja se sprovodi u leskovačkoj lokalnoj samoupravi. Tako svaka zaposlena porodilja od Grada dobija 10.000 dinara, a svaka nezaposlena 20.000 dinara, dok će se u narednoj godini taj iznos uvećati na 20.000, odnosno 40.000 dinara. Za prvih deset beba koje se rode u kalendarskoj godini obezbeđeni su vaučeri u iznosu od 30.000 dinara. Pored toga, svaki roditelj novorođenčeta dobija auto-sedište. Dalje, svim učenicima prvog razreda, koji pred polazak u školu dobijaju i čestitku od gradonačelnika, refundiraju se troškovi za kupovinu udžbenika u iznosu od 6.000 dinara, dok sva deca čiji su roditelji korisnici novčane socijalne pomoći dobijaju besplatne udžbenike tokom celog školovanja. Novina u ovoj godini je i da će svi prvaci od Grada dobiti rančeve. Na kraju godine, Grad će svu decu starosti do 10 godina obradovati novogodišnjim paketićima.

Grad planira da uvede i jednu novinu, ukoliko se steknu svi neophodni uslovi, a to je sufinansiranje neinvanzivnog prenatalnog testa kod trudnica sa medicinskim indikacijama. (kraj) IS/ MS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare