ISKOPALI ULICU ZBOG DUGA ZA VODU

LESKOVAC

 

Ako zbog duga za vodu neko dovede bager, privatno obezbedjenje  i iskopa rupu na ulici , trazeci ventil za vodu i pri tome je javno preduzece, onda shvatite  da zivimo u gradu  u kome se promovise primena gole sile prema gradjanima.

 

Kako bi sa vodovodne mreže isključili jednog potrošača u ulici Cara Dušana, iza starog ureda, radnici „Vodovoda“ su  danas  razbili asfalt, uništili trotoar i kolovoz i napravili pravi krater!

JUGpress su pozvale  uynemirene komsije  koje se , s  razlogom,  plaše da  ulica nece  uskoro biti vraćena u pređasnje  stanje (sto je i praktično nemoguće, jer će tu ipak ostati „zakrpa“), pokušali smo da saznamo o čemu se radi.

Posle bezustesnog okretanja nekoliko brojeva JKP „Vodovod“, na koje se niko nije javljao, konačno smo na jednom od njih dobili informaciju da je za ovakve vrste izjava nadležna isključivo direktorka, koja je odsutna dva dana.

Tako smo informaciju potražili na terenu, u razgovoru žiteljima ulice Cara Dušana.

Reč je o dugu od oko 61.000 dinara. U pitanju su dva brata, čije su kuće priključene na isti vodomer.

Jedan od braće je prihvatio sporazum o izmirivanju duga, i svoje obaveze izvršio.

Drugi to nije učinio, ali će obadva domaćinstva ostati bez vode, budući da je reč o istom vodomeru.

Znaci, leskovacki Vodovod ce sa vodovodne mreze bahato i bezobzirno iskljuciti i onoga koji redovno placa vodu, ako sto su nedavno na taj nacin , zbog neplatisa kaznjvali i redovne platise u ulici Zeke Buljubase.

 

Pošto vlasnik nije dozvolio ulazak u dvorište kako bi se voda isključila na vodomeru što je, kako obajšnjavaju radnici, najjednostavije rešenje, započelo se sa prekopavanjem ulice da bi se pronašao ventil i tu isključila voda.

Budući da nisu mogli da ga pronađu, radnici su napravili ogromnu rupu, uništivši pri tom veliki deo asfalta u ulici koja se nalazi u samom centru grada i koja je veoma prometna.

Po zakonu onak ko izvodi radove, u ovom slučaju JKP „Vodovod“, dužan je da ulicu vrati u pređašnje stanje.

Prema saznanjima JUGpressa , ovo javno preduzeće prebacuje novac Direkciji za izgradnju koja, potom, daje nalog za izvodjenje radova

Leskovac rupa zbog duga

Ali, najpre to treba naplatiti od dužnika – osim duga za potrošenu vodu koji već ima, on će biti u obavezi da idvoji još oko 18.000 dinara za isključenje i ponovno priključenje na mrežu.

Ostaje pitanje, na koje na žalost nismo mogli da dobijemo odgovor nadležnih – da li je moralo baš ovako i da li je moglo da se nađe drugo rešenje za ovaj problem?

Zbog čega radnici, uz koje je sve vreme stajalo obezbeđenje, nisu uz pomoć policije  ušli u dvorište i obavili isključenje bez kopanja javnih površina?

Ili zbog čega pravdu nisu potražili preko suda i izvritelja?

I da li je ovakav nacin postupanja, sa sve bagerom o obezbedjenjemm, uopste  zakonit?

U svakom slučaju, pratićemo ovaj nemili događaj, jer su žitelji ove ulice sa razlogom u strahu da do dolaska lošeg vremena i zime neće dobiti ponovo asfaltiranu ulicu.

Inače, od komšija saznajemo da je reč o porodici u u kojoj ni jedan član nije zaposlen.

Uzgred,  u Presecini i Velikom Trnjanu ni posle vise od godinu dana nije vracen u prvobitno stanje asfaltni put kroz sela, na vise desetina  mesta iskopan zbog uvodjenja vode, iako je novac za ovo prebacen izvodjacu radova Crnoj Travi .

To su sada vec rupe u asfaltu.

Gradjani imaju pravo da znaju i koliko kosta danasnje kopanje rupu asfaltu, bar zbog bagera i privatnog obezbedjenja.

 

 

 

 

3
Ostavite komentar

avatar
3 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
3 Autor komentara
de juraDragoslavDjura Leskovac Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
de jura
Gost
de jura

zahvaljujem

Dragoslav
Gost
Dragoslav

Prema ODLUCI O VODOVODU NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA
Član 20
Preduzeće je dužno da:
3. Primenjuje propisane tehničke uslove;
4. Održava postrojenja i uređaje javnog vodovoda;
5. Održava vodovodni priključak od spoja na uličnu vodovodnu cev do regulacione linije, ograde i granice parcele potrošača – korisnika o svom trošku;
Komunalno preduzeće ima pravo:
3. Ima isključivo pravo otvaranje i zatvaranje ventila za zatvaranje veze na ulici ispred vodomera.
Prema tome, konkretno u ovom slučaju, Vodovod nije poštovao važeći pravni akt, nije primenjivao propisane tehničke uslove i nije održavao vodovodni priključak od spoja na uličnu vodovodnu cev do ograde potrošača o svom trošku. Tačnije nije ugradio hiodrant na ventilu za otvaranje i zatvaranje veze na ulici koji omogućava lako i brzo zatvaranje vode kao i kod svake slavine BEZ KOPANJA ULICE.
Očigledno da se ovde radi o javašluku, neodgovornosti i nedomaćinskom ponašanju. Učinjena je nepotrebna šteta gradu i građanima.
Ovo je samo jedan zabeleženi slučaj, ali veliki je broj priključaka sa ovim tehničkim nedostatkom i ko zna koliko je nepotrebnog uništavanja asfalta bilo do sada i koliko će ga biti ubuduće.
Sem toga dug od 61000 din. je očigledno višegodišnji dug i pitanje je da li je potraživanje zastarelo ili nije. Treba imati u vidu da važeći zakon Republike Srbije omogućava građanima da ne plaćaju zastarele dugove. Zastarelost potraživanja reguliše ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA član 378.
ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA
Član 378
(1) Zastarevaju za jednu godinu:
1) potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva.

Djura Leskovac
Gost

Nemila scena. Uvek je nemilo i nedrago, kada se nad ljudima primenjuje sila. Naročito je teško shvatljivo, kada se tom silom ukida neka od nasušnjih ljudskih potreba. Ovim ljudima se isključuje voda! EJ, VODA BRE!!! Najosnovnija pretpostavka života! Meni lično je veoma teško da to shvatim. Možda zato što sam se rodio i odrastao u društvenom sistemu koji je kako kažu, “bio po meri čoveka”? Ne želim ovime da lamentiram nad prošlošću, jer mlađe generacije i ne mogu da razumeju tu prošlost. Međutim, ono što mladi ljudi svakako mogu i moraju da shvate je sadašnjost u kojoj žive. A u toj sadašnjosti se ovih dana može videti sledeće: – I pored svakodnevnog gomilanja pljačkaških afera i bez obzira na rezultate predstojeće istrage, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je sasvim sigurno nevin. Tako bar javno tvrdi i očekuje srpski premijer!? – Kristjan Golubović, po zanimanju učesnik rijalitija, dobio je od Višeg suda u Beogradu još jedno odlaganje izdržavanja zatvorske kazne. Golubović je prošle godine u novembru pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog trgovine heroinom i nedozvoljenog držanja oružja. – U isto vreme u Kragujevcu je porodica sa petoro male dece izbačena na ulicu, a njihova porodična kuća je zbog namirenja duga od 5 hiljada evra prodata na doboš! NEODLOŽNO! – A u našem Leskovcu se ugroženim kategorijama stanovništva zbog dugovanja od nekoliko stotina evra, prisilno ukida isporuka vode! Takođe NEODLOŽNO! Ova četiri “slučaja” iako na prvi pogled deluju sasvim nepovezano, u stvari veoma jasno pokazuju istinske prioritete države i društva u kome svi mi danas živimo. Da se zadržimo ipak na Leskovcu. Onomad na jednom mestu, osoba za koju garantovano znam da je stručna, reče nešto slično ovome: – Voda kao sirovina je jeftina i sveprisutna. Dve trećine planete je pod njome! Eno je Morava kraj Leskovca. Eno je Veternica u… Pročitaj još

Проститутки Бишкека