Interno raseljeni posle 18 godina dobili materijal za kuće

NIŠ

Danas se navršava 22 godine od progona Srba iz Hrvatske. Mada ne ovim povodom, ali je simbolično da je baš danas u Gradskoj kući organizovano potpisivanje ugovora sa izbeglim licima sa Kosova I Metohije o pomoći za kupovinu građevinskog materijala- Materijal je namenjen  za opremanje kuća koje su raseljna lica počela da grade  kao i za adaptaciju seoskih domaćinstava koje su prošle godine kupljene za rešavanje stambenog pitanja raseljenih lica.

Ukupno 25 korisnika potipsalo je ugovore sa gradom Nišom za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom ili za pomoć za kupovinu građevinskog materijala za operemanje sopstvenih kuća.

Reč je o pomoći za poboljšanje uslova stanovanja interno raseljenih lica koja je realizovana kroz dva projekta. Ukupna vrednost ovih projekata je 22 miliona i 700 hiljada dinara.

“ Deset kuća smo otkupili za deset korisnika I taj projekat je vredeo 11 miliona dinara. Drugi projekat koji se odnosi na pomoć u građevinskom materijalu ljudima koji su započeli gradnju sopstvenih kuća vrednost projekta je pet ipo miliona dinara” kaže poverenik Komesarjata za izbeglice i migracije u Nišu Boris Nužda.

Vrednost  projekta kojim se pomaže građevinskim materijalom za opremanje već kupljenih kuća kada je otkupljeno 10 seoskih domaćinstava   je 6 200.000 .   Grad Niš je jedan od 17 gradova u Srbiji koji je omogućio izbeglim licima da kupe seoske kuće. Ovaj projekat zajednički sprovodi Komeserijat za izbeglice I Grad Niš.

“Ukupno je 47000 lica našlo utočište u Srbiji.Po poslednjoj statistici iz 2013. godine 1800 ih je u gradu Nišu” rekla je većnica Tijana Đorđević koja je objasnila:

“Ova dva projekta uradili smo u saradnji sa Komesarijatom za izbegla i interno raseljena lica. Prvi grant, za uredenje seoskih kuća vredan je 180.000 dinara, a drugi, za 15 porodica koje su dobile gradjevinski materijal, za svakog od njih u vrednosti od 180.000 do 550.000 dinara, kaže Tijana Đorđević Ilić, gradska većnica.

Drago Stoiljković je od Komeserijata I grada već dobio pomoć tako što je u selu Jelašnica kod Niša dobio seosko domaćinstvo.

“ Za nekoliko dana treba da dobijem ovaj novac kako bi mogao još nešto da uradim. Nemam kupatilo I izvedenu kanalizaciju, ali kad stigne ovaj materijal moći ću I to da završim “, kaže Stoiljković.

Među onima koji su se uselili u seoska domaćinstva je I Deuta Ilić . Ona je od ove godine žitelj Proseka kod Niša.

“Sve pare koje ću da dobijem će da se potroše za uređenje kuće. Mnogo ima da uradimo. Mnogo mi znači ova pomoć”, kaže Deuta.

Ovo peta godina zaredom da se sprovode projekti kojima se trajno zbrinjavaju interno raseljena lica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare