Interesovanje gradjana za medijaciju kao načina rešavanja sporova pred sudovima u porastu

NIŠ

Za godinu i po dana primene medijacije u Nišu, ovim načinom rešeno ukupno je  288 predmeta, rekao je danas  predsednik niškog Višeg suda Zoran Krstić  prilikom potpivanja protokola o saradnji u primeni medijacije izmedju Višeg i Osnovnog suda u Nišu i Advokatske komore Niša. Protokol o saradnji u primeni medijacije potpisali su predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić, predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić, kao i predsednik Advokatske komore Niš Gordan Pantić.

 Protokol je potpisan u Višem sudu u Nišu uprisustvu ministarke pravde Srbije Nele Kuburović, i predvidja preporuku advokatima da upućuju stranke na postupak medijacije.

Zoran Krstić je  dodao da se  putem medijacije svakodnevno rešava barem po jedan predmet.

“Od početka godine rešili smo preko 130 predmeta. Interesovanje za medijaciju je poraslo jer su stranke prepoznale svoj interes da spor reše tim putem”, istakao je Krstić i dodao da “ advokati imaju interes da se sporovi rešavaju putem medijacije jer će tako brže rešavati predmete svojih stranaka, dok stranke treba da imaju u vidu da će brže i jeftinije rešiti spor”.

Gordan Pantić predsednik Advokatske komore Niša izjavio je da da potpisivanje protokola ima za cilj pre svega stručno usavršavanje advokata u oblasti medijacije.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je prilikom potpisivanja protokola da je jedan od strateških ciljeva tog ministarstva unapredjenje alternativnog načina rešavanja sporova i što veća primene medijacije, kako bi se sudovi rasteretili, kako bi se smanjio broj predmeta i resursi sudova usmerili na predmete koji nisu medijabilni.

“Da je medijacija popularna govori činjenica da je Ministarstvo pravde do sada registrovalo preko 950 posrednika, najviše iz redova advokature”, rekla je Kuburović i dodala da će protokol dodatno unaprediti medijaciju u sudovima u Nišu.

“Osnovni i Viši sud u Nišu su prvi, proaktivno krenuli u potpisivanje protokola o medijaciji sa komunalnim preduzećima i dali dobar primer ostalim sudovima širom Srbije na koji način medijacija može da se primeni. U Nišu smo imali i prvi slučaj rešavanja radnog spora putem medijacije”, rekla je Kuburović.

Osnovni i Viši sud u Nišu protokole o medijaciji do sada su potpisali i sa JKP “Objedinjena naplata”, JKP “Gorica” i “Naisus”.

Ministarka je podsetila da je Ministarstvo pravde decembra 2018. godine formiralo Radnu grupu za izmene i dopune Zakona o posredovanju u rešavanju sporova, u cilju pronalaženja odgavarajućih mehanizama kako bi uspostavio efikasan i održiv sistem   rešavanja sporova putem medijacije, uz približavanje evropskim i međunarodnim standardima.

 Kuburović je dodala da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama kojim se stranke podstiču da svoje sporove reše mirnim putem, medijacijom ili na drugi sporazuman način stupio na snagu 1. januara 2019. godine, kojim se naplata sudske takse odlaže, kako bi se strankama ostavila mogućnost da i po pokretanju sudskog postupka još jednom dodatno razmotre mirno rešenje nastalog spora. Ukoliko stranke do zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu reše spor medijacijom, sudskim  poravnanjem, priznanjem ili odricanjem od tužbenog zahteva, oslobađaju se od plaćanja svih sudskih taksi.

Očekuje se da naredne godine bude donet zakon koji će uvesti obaveznu medijaciju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare