Intenzivni radovi na izgradnji kolektorske mreže i tokom zime

NIŠ

Radovi na izgradnji kolektorske mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ne prestaju ni tokom zimskih meseci, a kada budu završeni radovi čija je vrednost 85 miliona evra, što ovaj projekat čini najvrednijim u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, omogućiće stanovnicima četiri niška sela priključak na kanalizacionu mrežu.

Radove na izgradnji kolektorske mreže u Medoševcu danas su obišle gradonačelnica Dragana Sotirovski i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i tom prilikom razgovarale o ovom i drugim projektima kojima se unapređuje životna sredina u Nišu i ovom delu Srbije.

                                Gradonačelnica je ponovila da će kada sve bude završeno, domaćinstva u Humu, Čamurliji, Gabrovcu i Jelašnici dobiti mogućnost priključka na kanalizacionu mrežu, kao i da će sva otpadna voda iz Niša i okolnih naselja biti prerađena u postrojenju za prečišćavanje.

                               „Ono što je jako važno za meštane četiri naša sela koja su velika je da će prvi put dobiti kanalizaciju.To njima jako znači, toga su svesni i stalno zovu da pitaju kada će to biti. Znači i nama jer ćemo kao lokalna samouprava uštedeti novac koji smo predvideli za uvođenje kanalizacije u njihovim naseljima. Istovremeno, i ona druga naselja koja još uvek nemaju rešenu kanalizaciju dobiće mogućnost da, kada im grad uradi kanalizacionu mrežu, budu priključena na ovaj veliki kolektor i da na taj način svi zajedno učestvujemo u zaštiti životne sredine“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                        Ona je istakla da Grad zajedno sa Ministarstvom radi na unapređenju kvaliteta života građana i ujedno čuva životnu sredinu.

                        „Tokom 2021. godine izdvojili smo sredstva za zamenu individualnih ložišta u više od 180 domaćinstava, a razgovaramo i o tome da subvencionišemo kupovinu filtera i da zajedno učestvujemo u opremanju i modernizaciji ložišta u zgradi Rektorata, jedne od najvećih zagađivača. Gradimo biciklističke staze, subvencionišemo kupovinu bicikala kako bi se smanjio broj automobila u gradu, a vazduh bio manje zagađen“, navela je Sotirovski.

                             Ministarka Vujović izrazila je zadovoljstvo što su radovi intenzivni i tokom zime i istakla da će kada sve bude završeno, više od 85 odsto grada i okoline imati mogućnost priključenja na kanalizacionu mrežu, što je, kako je rekla, iznad evropskog standarda.

                             „ Mislim da će tek tada građani osetiti benefite ovog projekta koji je odličan pokazatelj saradnje Grada i Ministarstva. Hvala gradonačelnici na svemu što radi, posebno kada je reč o podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine“, rekla je ona.

                           Sada se realizuju projekti na koje su građani čekali nekoliko decenija.

                           „Ovo je , takođe, i dobar primer saradnje Grada Niša i Ministarstva zaštite životne sredine. Sa nama su ovde danas i narodni poslanici koji shavtaju vrednost ovog projekta ali koji će zajedno sa nama razgovarati sa građanima da svi zajedno podignemo svest o značaju zaštite životne sredine“, naglasila je ministarka Vujović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare