Integritet ili kako ga naći u ovo vreme i da li se maže na hleb

LESKOVAC

Pojam integritet je višeznačni i njegovo konkretno značenje zavisi od konteksta. Najčešće u svakodnevnom govoru čujemo da neka osoba ima čvrst integritet. To znači da je osoba od principa koju nije lako pokolebati.

Reč integritet potiče od latinske reči ( integritas) što znači potpunost, nedeljivost, besprekornost, poštenje…

Ipak, kada govorimo o integritetu ličnosti, tada mislimo na ponašanje, i najviše, na ono što stoji u pozadini tog ponašanja.

Posedovati integritet znači imati bezuslovnu i nepokolebljivu obavezu prema moralnim vrednostima i dužnostima koje smo sami sebi odredili ili prihvatili od društva, poslodavca, članova porodice…

Jedna od definicija integriteta bila bi da je to svesnost potpunosti ljudskog bića i različitosti kod drugih ljudi. Još jedna od definicija je i da je integritet sposobnost održavanja dostojanstva, kako ličnog tako i dostojanstva drugih ljudi.

Integritet kao ljudska osobina podrazumeva još i poštenje, realnost, obazrivost i druge moralne vrednosti lica.

Pored moralnih vrednosti integritet podrazumeva i lični pečat koji se odnosi na rad u procesu razvijanja jedne persone koja je sposobna za samokontrolu, prevladavanje razuma nas osećanjima, kontrolisanje nagona, impulsa, afekata i izliva emocija.

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
tako je
tako je
3 godine pre

Gde je potrebna takva osoba, je još važnije pitanje, gde ima značaj integritet jedne osobe? Često kažemo klimoglavce biraju na funkcije, a potrebni su ljudi od integriteta. U prvom pasusu, ste lepo objasnili, da tu osobu nije lako pokolebati. Ne smemo to zameniti osobinom tvrdoglavosti, već kasnije opisujete niz lepih, vrednih, kvalitetnih osobina, kojeg se pridržavaju, poput principa. Ali, da bi osoba stvarno bila svoja, mora da ima i životno iskustvo, da je ostvarena, što se kaže. Jer ako nije, lako je kolebaš. Ostvaren, onaj što je nešto stekao, što je zreo porodično, što je na zemlji zbog godina života, ne leti, e takav stvarno jeste od integriteta. To mu znači da je poznat i priznat u svojoj sredini, okolini, ne kao zvezda, već u struci, komšiluku, poslu. To su jake ličnosti, nisu NN klimoglavci, koji prvu šansu u partiji koriste za primitivne lične ciljeve, zadovoljenje svojih potreba, da deca jedu, i to njihova, ne naša. Da se školuju, njihova, ne naša. Da kupe stan svom detetu, ne našem. U praksi nema osoba od integriteta na javnim funkcijama, one su svoje, slabo utiču na sudbine građana, nije im data prilika. Deviza političara je, kad misli svojom glavom, nemoj da dolazi kod mene, jer kod mene, mora da misli mojom glavom, a timovi služe da se pokrijem, kad zabrazdim, pa pogrešim, da mogu da podleim odgovornost. Osobe od integriteta su kod svojih kuća, čačkaju nešto privatno, ako su na budžetu gledaju svoja posla, eventualno su preduzetnici koji plaćaju porez i to je jedina dodirna tačka sa politikom. Setite Krstića guvernera, priznat u svetu, i mi smo ga angažovali. Ali, njegovi metodi nisu za naše socijalne prilike, on gleda samo rezultat, bez negativnih efekata po građane, bitan mu je ekonomski momenat, da što pre dođe do cilja ekonomske stabilnosti. Jorgovankin princip po 100 evra pred glasanje je primenljiviji na psihosocijalni status gradjana Srbije, koji misle od danas do sutra, koje ne zanima ko vraća tih 100 evra i s kojom kamatom. Građani ne pitaju koliko je kredita uzela Srbija za sve beneficije koje država ,,daje”, a vratiće ih naši unuci. Pa da li vam više znači poklonjena petica ili znanje za trojku, želite li lažno dobrog profesora il da vaše dete zaista nešto nauči, da ga osposobe da nešto zna da radi. Jer ako je onesposobljeno, kupljenim diplomama, tada odmah mora u partiju da tamo klima glavom, da bi dobio plaćenu funkciju, bez integriteta, razume se. Treba da imaš šta da čuvaš, da bi vredelo što si integralan. Ako si šupalj, pa ljubomorno držiš partijsku knjižicu u desni džep levog sakoa, tvoj integritet nikom ne vredi, sem tebi.

Zažuljenko
Zažuljenko
3 godine pre
Odgovori  tako je

Odličan, dubokoumni, “promišljeni” komentar, takoreći – esej, novinski članak… Uživam čitajući Vas.

Zažuljenko
Zažuljenko
3 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Nisam skupljač pluseva, ali se pitam ĉemu ovo lupanje minusa. Komentar mi se stvarno sviđa, nisam bio nimalo ironiĉan. Boźe, kakvog sve sveta ima…

razmisli, kasce ti se samo
razmisli, kasce ti se samo
3 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Zato sto se samo ti pravis da znas kad ko sta pise. Samo ti komentarises(obelezavas) komentatore, umesto tekstove. Stalno ti se prividja neko. Progonis li nekog? I po cemu si znacajan, da verujes da je vazan tvoj sud, da mi koji citamo treba da cujemo sta se tebi svidja, koliko ciji komentar vredi? Jesi ti kriticar kriticara? Ima jos dosta toga, daj se saberi. Nalazis sebi zabavu, cesto gubis poentu svega, to omalovazava ostale, vredja druge, supeioran prikaz sebe, vrhovni bog, ovo valja, ovo ne valja. Komentari su pristrasni, retko objektivni, nemaju uvek vrednost, ali su izraz slobode drugacijeg misljenja, oni su test jesu li mediji slobodni, sme li da se komentarise uopste? A mozda su i sujetni, pa kad ih povredis, nece da ti puste komentar, jer ni oni nisu uvek objektivni.

Zažuljenko
Zažuljenko
3 godine pre

Odakle ti to da ja to pišem da bih bio “značajan” i odakle ti pravo da me psihoanaliziraš ako smo anonimni? Sviđa mi se komentar, kao što se tebi ne sviđa moj, al eto ti si ovde inkvizitor da zabranjuješ sviđanja ili nesviđanja. Na tom sam itelektualnom nivou, ne možeš nikako da me dopraviš. Sad još da samo neko prikuka ko neki na onoj deponiji gde su ukinuta sviđanja i nesviđanja.

A ume i da šteluje i -
A ume i da šteluje i -
3 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Ma to ti lupa onaj proterani Gvožđar, jer se inteligentnim komentarima, njemu, google komentatoru, preotima “slava”. Javlja se iz facebook-gulaga gde mu je i mesto.