Inspektorima veće plate

NIŠ

Na inicijativu Mreže inspektora Srbije, čija je podružnica osnovana juče u Nišu, na skupu u sali Skupštine grada, niški lokalni inspektori koji rade na terenu dobili su povećanje plate od 10 odsto, a sledeći cilj ovog strukovnog udruženja je obezbeđivanje statusa samostalnih savetnika za republičke inspektore iz upravnih okruga, što znači i dodatno povećanje zarade, koje se procenjuje na oko 14.000 dinara.

             “Jedan od najvažnijih ciljeva Mreže je jačanje materijalnog statusa inspektora. Zato je mreža inicirala izglasavanje državne uredbe koja je dala mogućnost povećanja zarada lokalnim inspektorima do 20 odsto. U Nišavskom okrugu to su prihvatile sve opštine, s tim da povećanje uglavnom iznosi 10 odsto. MINS se zalagao za to da inspektori koji rade na terenu sa subjektima nadzora imaju taj dodatak, kako bi se njihova plata razlikovala od kolega koje rade u kancelariji”, rekao je Vladimir Veličković, poverenik MINS-a za Nišavski okrug, ne navodeći kolike su plate inspektora, sa obrazloiženjem da se “zarade razlikuju”.

               U okviru borbe za poboljšanje statusa struke, udruženje je iniciralo i to da se republički inspektori promovišu u zvanje samostalnih savetnika, što bi prema rečima Dragomana Paunovića, predsednika MINS-a, značilo i povećanje plata za republičke inspektora iz okruga za prosečno 14.000 dinara. To bi se moglo dogoditi, odlukom nadležnih državnih organa, već za desetak dana, prema Paunovićevom očekivanju.

          “Osim statusnih pitanja, bavimo se i pravnom zaštitom inspektora. Za sve kolege koje imaju probleme na poslu, u kontekstu radno-pravnih odnosa i nezavisnosti postupanja ili u slučaju da ih nadzirani subjekt tuži, MINS- će preuzeti pravnu zaštitu“, rekao je Paunović.

       U Srbiji radi oko 4.200 inspektora na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, od kojih je lokalnih nešto manje od polovine ovog broja.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare