Fofucha lutke sa španskog podneblja “preselila” u Niš

NIŠ

                  Lutke mogu da budu poput Barbike, mogu da govore, da hodaju, da otvaraju i zatvaraju oči, ali teško da neka od njih može da liči na osobu koja vam je draga i da u sebi ponese deo njegovog karaktera. Luke koje se “rađaju” u radionici Maje Stevanović upravo su to – drugačije od svih lutaka. Maja je, inače, vaspitačica, ali joj je izrada lutaka postao hobi kojim uvek uveseli svoje prijatelje i sve one koji žele da imaju njenu lutku. U čemu je, zapravo, razlika. Ova mlada Nišlijka izađuje lutke koje su tipične za špansko podneblje, zovu se fofucha.

                 Praveći svoje lutke Maja sanja i svoj san. Da jednog dana ode u Španiju i u okviru neke radionice kod majstora koji izrađuju fofucha lutke usavrši ovaj zanat.

                “ Lutke imaju poseban naziv, fofucha. To je brazilska reč i u prevodu bi označila nešto slatko, lepo, umiljato. Slučajno sam ih pronašla na internetu i tada je počelo moje istraživanje. Nisam baš uspela iz prve da napravim lutke kakve sam želela, ali tokom vremena sam se usavršavala, a lutke su postajale sve lepše”, kaže Maja Stevanović koja je vaspitač pa joj rad sa lutkama i nije toliko stran ali ne krije da je prva lutka koju je napravila bila neuspešna.

               “Nakon toga sam odustala od ideje da pravim ove lutke, ali kako volim kretaivna zanimanja, slikanje, muziku, poeziju, brzo sam se predomislila, počela da se usavršavam i tako postajala sve bolja u izradi lutki”, dodaje Maja.

                Mnogi ne mogu da veruju da lutke nastaju od stiropora, ali Majinoj radionici je sve moguće.

               “Prave se od stiropara od kojeg ja oblikujem sve, glavu, telo, ruke, noge, struk”, objašnjava Maja. “Nakon toga sledi eva pena materijal koji je veoma zahvalan i koji se oblikuje. Sve izrađujem ručno”.

                Da bi nastala jedna fofucha lutka  potrebno puno predradnji.

                “Pre nastanka lutke napravim skicu, potom se to boji, a onda se oblikuje glava, telo, lutka se oblači. Kombinujem materijale kada se radi o odeći”, kaže Maja.

                Prve lutke koje napravila, a bavi se ovim poslom osam meseci, poklonila je svojim prijateljima za rođendane. Onda se to pročulo pa su Maji počeli da stižu i azhetvi za lutkama, ali uglavnom i dalje najradije pravi lutke za svoje najdraže.

                Ona je dodala, da ljudi žele neku malu verzuje sebe ali da ima dosta onih koji nekog omiljenog crtanog junaka ili filmsku zvezdu. Veličina lutkice može biti različita. Kada se radi neki poznati lik onda je malo lakše jer su oni već karakteristični ali kada neko koga ne poznaje naruči lutku sa svojim likom, ona, obično mora da upozna tu osobu da bi mogla da iskaže nešto što je karakteristično za nju.

               Prvljenje fofucha lutki za Maju je još uvek hobi, ali ova mlada Nišlijka razmišlja i o tome da počne ozbiljnije da se bavi nnjihovom izradom jer je sve više onih koji su zainteresovani za njene lutke i žele da ih imaju u svojoj sobi.

              “Lutke mogu da služe kao ukras u nekom prostoru, ali sa njima može i da se igra”, kaže Maja.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare