INICIJATIVA ZA FORMIRANJE OPŠTINE VUČJE

 

LESKOVAC

 

Na današnjoj, 88. sednici Gradskog veća bilo je reči o inicijativi za formiranje gradske opštine Vučje, koju je podneo i potpisao jedan broj građana ovog mesta.

Predsedniku Skupštine grada Leskovca podnet je pismeni zahtev inicijativnog odbora za formiranje gradske opštine Vučje, koji je potpisao Branislav Blagojević, kao i lista potpisnika ove inicijative. Gradska opština Vučje bi obuhvatila 27 naseljenih mesta porečkog kraja, sa Vučjem kao centralnom opštinom. Mogućnost obrazovanja opština unutar grada predviđeno je članom 19 Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Članovima 59 i 61 Statuta grada Leskovca predviđena je mogućnost podnošenja građanske, odnosno narodne inicijative, kojom se Skupštini grada predlaže drugačije uređenje određenih pitanja i donošenje određenih strateških akata i planova. Za legitimitet građanske inicijative potrebno je da predlog potpiše najmanje pet posto građana koji imaju biračko pravo i prebivalište na teritoriji sa koje se podnosi inicijativa. Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi predviđen je postupak i uslovi za podnošenje predloga u formi narodne inicijative, postupanje nadležnih organa i odlučivanje o podnetoj inicijativi.

“Svaka narodna inicijativa ima prednost oko izražene volje građana grada i njihov stav o određenom pitanju. Zato je važno da se prema svakoj narodnoj inicijativi odnosima sa profesionalnom pažnjom i punom političkom odgovornošću uz sagledavanje stvarnih interesa građana. Shodno tome, Gradsko veće predlaže donošenje rešenja o obrazovanju komisije za prethodno razmatranje narodne inicijative za formiranje gradske opštine Vučje, rekao je Cvetanović.

Za predsednika sedmočlane komisije izabran je član Gradskog veća Božidar Vučković, a član je i Branislav Blagojedić, predsednik inicijativnog odbora koji je podneo predlog narodne inicijative. Zadatak komisije je da ispita da li je inicijativa formalno podneta u skladu sa pravilima, kao i stvarne razloge i potrebe za obrazovanjem gradske opštine Vučje. O ovome će komisija u pisanoj formi podneti odgovarajući predlog Gradskom veću i Skupštini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare