Info dan za građane Niša o sufinansiranju mera energetske efikasnost

NIŠ

 Povodom javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije  u Gradskoj kući održan je Info dan kako bi Nišlije  mogle da dobiju sve informacije od članova komisije vezane za ove mere. Građani su mogli da dobiju informacije o finansiranju, uslovima prijave na javni poziv, potrebnoj dokumentaciji, načinu konkurisanja, kriterijumima i postupku dodele sredstava. Javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada, koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode u 2022. godini.

                        „Organizujemo Info dan kako bi građani mogli blagovremeno da dobiju sve informacije od članova komisije. Uglavnom su to informacije koje se tiču pravno-imovinskih odnosa, kako ostvariti pravo na subvenciju, koja papirologija je potrebna. Danas su prisutni svi članovi komisije, sa kojima građani u direktnom kontaktu mogu da dobiju odgovore na sva pitanja  i tako otklone sve nedoumice koje imaju“, rekao je Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

                       Pavlović je upozorio građane da obrate pažnju na pravno-imovinska pitanja, jer je njihovo nereševanje najčešći problem odbijanja prijava za sufinansiranje mera energetske sanacije.

                       „Osamdeset odsto odbijenih prijava je od onih koji nisu vlasnici ni suvlasnici imovine, ili im lične karte nisu na adresi koju prijavljuju, ili imaju dugovanja poreza. Uglavnom neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi su glavni razlog odbijanja, da li po naslednom pravu ili imovina koja nije prebačena imovinski u katastarske zabeleške“, istako je Ivan Pavlović.

                        Za prošlogodišnji konkurs je bilo 450 prijava, 180 njih je ostvarilo pravo na subvencije. Za prvi paket mera Grad je izdvojio 34 miliona dinara. Ovogodišnji poziv se, pored domaćinstava, odnosi i na stambene zajednice. Set mera obuhvata zamenu stolarije, termoizolaciju, termoizolaciju ispod krovnog pokrivača, nabavku kotlova na gas i pelet, zatim kolektore za toplu vodu i toplotne pumpe. Ove mere će obuhvatiti do 300 domaćinstava, što je za oko 100 više od prošle godine. Grad finansira do 50% investicione vrednosti.

                    Osim sa sajta Grada Niša, investnis.rs, građani mogu da preuzmu formulare za prijavu i svu dokumentaciju na šalterima Gradskog uslužnog centra, kao i na adrese gradskih opština i njihovih uslužnih centara. Rok za podnošenje prijava je 15. oktobar.

                     Gradimir Ranđelović iz Niša je zainteresovan za program zamene spoljne stolarije. Smatra da su uslovi koje grad nudi, odnosno pomoć od 50 posto nadoknađenih troškova može puno da znači budući da je on penzioner.

                    „Želim da zamenim prozore i vrata na stanu jer smatram da ću na taj način smanjiti utrošak energije, ali ću istovremeno i uštedeti kada se radi o kućnom budžetu budući da za zagrevanje stana koristim kobinaciju ogrevnog drveta i struju“, kaže Ranđelović.

                   Predrag Milošević je profesionalni upravnik i želi da se informiše o načinu na koji za mere energetske efikasnosti mogu da konkurišu stambene zajednice.  Smatra da u stanari zgrada zainsteresovani za ovaj javni poziv, ali dodaje da teško mogu da naprave neki napredak uglavnom zbog manjka finansijskih sredstava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare