Inflacija je najveći problem

VAŠINGTON

Pod pritiskom da obuzda visoku inflaciju, američki predsednik Džo Bajden pokušao je da uveri Amerikance da razume probleme sa kojima se suočavaju i da Federalne rezerve rade na rešenju pitanja koje predstavlja najveće opterećenje za njegovu administraciju na unutrašnjem planu.

Dok su zbog rasta inflacije potrošačke cene na godišnjem nivou uvećane više od osam odsto, Bajden je istakao da je oslobodio naftu iz strateških rezervi i izvršio pritisak na kompanije da rekordne zarade koje su ostvarile tokom pandemije vrate potrošačima u vidu nižih cena.

“Znam da porodice širom Amerike pate zbog inflacije. Želim da svaki Amerikanac zna da veoma ozbiljno shvatam inflaciju i da je to moj najveći prioritet na unutrašnjem planu”, rekao je Bajden u obraćanju naciji iz Bele kuće, penosi Glas Amerike.

On je podsetio da je do rasta inflacije došlo zbog pandemije kovida, zajedno sa problemima u lancu snabdevanja i ruskog rata protiv Ukrajine, ali je dodao da je posao Federalnih rezervi da kontrolišu inflaciju.

Američka centralna banka je podigla kamatne stope za pola procenta prošle nedelje i očekuje se da će ih dodatno podići tokom ove godine.

Bajden nije najavio nove političke mere u govoru koji je održao dan pre objavljivanja novih podataka o maloprodajnim cenama, za koje se očekuje da će pokazati da je inflacija ostala visoka i u aprilu.

Bajden je, takođe, pojačao napad na republikance šest meseci pre izbora za Kongres, zakazanih za 8. novembar, na kojima se demokrate nadaju da će zadržati kontrolu nad oba doma.

“Plan republikanaca je da podignu poreze za porodice iz srednje klase”, rekao je američki predsednik.

Bajden i najviši zvaničnici njegove administracije su više puta dok su cene rasle tokom 2021. izjavljivali da očekuju da inflacija bude samo privremena, ali je ona ipak opstala.

Potražnja koju je stimulisala vladina potrošnja i ušteđevina nagomilana tokom pandemije nisu mogli da nadomeste probleme u lancu snabdevanja i manjak radne snage, što je dovelo do povećanja inflacije na globalnom nivou.

To je stvorilo politički problem za Bajdena, jer potrošači moraju da plaćaju veće račune u prodavnicama i na benzinskim pumpama, čemu su doprinele i mere kojima se blokira uvoz ruske nafte i gasa posle invazije na Ukrajinu.

Manje od polovine odrasih Amerikanaca, 44 odsto, povoljno gleda na Bajdenov predsednički učinak i opisuju ekonomiju kao najvažniji problem u zemlji, prema istraživanju koje su prošle nedelje obavili Rojters i Ipsos.

Republikanci nastoje da iskoriste ovu situaciju na izborima za Kongres, promovišući mere koje uključuju manju regulativu za proizvođače nafte i gasa, kao i smanjenje nekih poreza i vladine potrošnje, ali ta stranka nije usvojila nijedan politički dokument u kojem bi se naveli koraci koje bi preduzeli da smanje inflaciju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare