Industrijska proizvodnja u Jablaničkom i Pčiinjskom okrugu veća za pet posto

LESKOVAC-VRANJE

U prehrambenoj industriji, koja je pored poljoprovrede najzastupljenija u dva okruga na jugu Srbije, zabeležen je pad proizvodnje za 15,7 posto, dok je do povećanja od skoro 20 posto došlo u duvanskoj industriji, a veća je i proizvodnja pića,  govore podaci o aktuelnim privrednim kretanjima na području Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga u 2016. godini

Ekonomski pokazatelji za područje Jablaničkog i Pčinjskog okruga ukazuju na veći obim industrijske proizvodnje za 9 posto, povećanje spoljnotrgovinske razmene, povećanje izvoza za 16 posto, rast uvoza za 18 posto, veće prinose u poljoprivrednoj  proizvodnji i smanjenje broja nezaposlenih, stoji u analizi privrednih kretanja na području dva okruga, koja se našla na dvnevnom redu poslednje sednice Skupštine komore krajem decembra prošle godine.

Industrijska proizvodnja je na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga u prvih 10 meseci 2016. godine veća za 9 posto u odnosu na isti period 2015. godine. Prerađivačka industrija čini 80 posto industrijske proizvodnje, i na višem nivou je za 9,6 posto nego u 2015. godini. Posmatrano po sektorima, osvaren je rast fizičkog obima proizvodnje u rudarstvu 16,9 posto u prerađivačkoj industriji, dok je u sektorima snabdevanja električnom energijom ostvaren pad proizvodnje.

Što se tiče prehrambene i poljoprivrdne industrije na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga, poljoprivredna gazdinstva u proseku poseduju 2,1 hektar poljoprivrednog zemljišta. Registrovano je 53.092 gazdinstva, odnosno 67 posto. Prehrambena industrija beleži pad proizvodnje za 15,7 posto. Proizvodnja pića povećana je za 4,9 posto, a proizvodnja duvanskih proizvoda beleži rast od 19,7 posto, u poređenju sa prvih 10 meseci prošle godine.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga iznosi 548,5 miliona dolara i beleži rast od 19 posto. Od toga izvoz čini 255,4 miliona dolara, što je rast od 16 posto, a na uvoz 253,1 milion dolara, što je rast od 18 posto. Suficit ostvaren u prvoj godini iznosi 42,3 miliona dolara, ali je manji u odnosu na 2015. godinu za 7,3 miliona dolara.

U 2014. godini, što se spoljnotrgovinske razmene tiče, ostvarena je najveća razmena u poslednjih šest godina, kada je ostvaren i najveći suficit. Nakon toga, beleži se pad  u 2015. godini i neznatni rast u 2016. godini. Glavni spoljnotrgovinski partneri privrednika sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga su iz Nemačke, Italije, Makedonije, Slovenije i Bugarske, a za njima sledi Bosna i Hercegovina

Fond za razvoj Republike Srbije u 2016. godini na području Jablaničkog okruga odobrio je 39 kredita, u ukupnom iznosu od 827,6 miliona dinara. U Pčinjskom okrugu broj odobrenih kredita je 35, u ukupnom iznosu 1.854,1 miliona dinara. Ukoliko se napravi poređenje sa 2014. godinom, kada su na području Jablaničkog okruga odobrena samo tri kredita, a na području Pčinjskog okruga jedan, to je višestruko povećanje, naglasio je Vladimir Bojović iz Privredne komore Leskovac.

Prosečna neto zarada na području Privredne komore Leskovac u oktobru iznosila je 34.295 dinara, i manja je za 24 posto u odnosu na republički prosek, koji iznosi 45.981 dinara. Isplaćena neto zarada na području Jablaničkog okruga je 34.016 dinara, a na području Pčinjskog 35.553 dinara. Po opštinama prosečne neto zarade kretale su se u rasponu od 28.927 dinara,  u opštini Bosilegrad, do 39.739 dinara, u opštini Medveđa. Najmanja isplaćena neto zarada je u gradskoj opštini Vranjska Banja.

Na području Privredne komore Leskovac evidentirano je 56.879 nezaposlenih osoba, od toga u Jablaničkom okrugu 31.692 osobe, a u Pčinjskom okrugu 25.187 osoba. Ukupan broj zaposlenih je 77.738 osoba. Odnos zaposlenih i nezapolsenih pokazuje da je samo 27 posto više zaposlenih od nezaposlenih osoba, što je podatak koji zabrinjava.

Inače, na nivou Republike Srbije i u trećem kvartalu porotekle godine zabeležen je pozitivan trend privrednih aktivnosti. Realni rast bruto društvenog proizvoda u drugom kvartalu iznosio je 2 posto, a procena je da će u trećem kvartalu biti veći od 2,5 posto. Nastavljen je oporavak domaće tražnje, odnosno rasta potrošnje i investicija. Nastavljen je i trend rasta spoljnotrgovinske razmene. Industrijska proizvodnja je porasla za 5,2 posto u odnosu na isti period protekle godine. Inflacija je u oktobru iznosila 1,5 posto, dok je kurs dinara bio stabilan, kažu zvanični statistički podaci Privredne komore Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare