Indija postaje najnaseljenija


VELIKA BRITANIJA

Indija će uskoro postati najnaseljenija zemlja na svetu i prestići Kinu koja trenutno ima 1,4 milijarde stanovnika, objavio je BBC procene Ujedinjenih nacija.

Do novembra ove godine planeta Zemlja postaće dom za osam milijardi stanovnika, iako rast broja stanovnika nije tako brz kao ranije.

On je trenutno najsporiji od ‘50-ih godina prošlog veka i imaće svoj maksimum, navode UN, ‘80-ih ovog veka kada se očekuje da će na planeti živeti oko 10,4 milijardi ljudi, iako neki demografi smatraju da bi se to moglo dogoditi i ranije.

Više od polovine rasta broja stanovnika u narednih 30 godina odnosi se na samo osam država: Demokratski Republiku Kongo, Egipat, Etiopiju, Indiju, Nigeriju, Pakistan, Filipine i Tanzaniju.

Rast stanovništva se povetuje i sa razvojem medicine i nauke što znači da veliki broj dece preživljava do odraslog doba i sve više odraslih ulazi starčko doba.

Očekuje se da će se ovakva tendencija nastaviti, što bi značilo da će oko 2050. očekivani prosečni životni vek u svetu biti 77,2 godine.

Istovremeno, neke od ekonomski najrazvijenijih zemalja svedoče padu populacije i smanjenom broju novorođenih koji je ispod 2,1 deteta po ženi što se smatra “stopom zamene”. U 61 zemlji do 2050 populacija će se smanjiti za najmanje 1 posto.

Sa jednom od najmanjih stopa rađanja Kina je saopštila da će broj stanovnika u toj zemlji početi da se smanjuje naredne godine, mnogo ranije nego se prvobitno mislilo. To se dogodilo i pored odustajanja od poitike “jednog deteta” 2016. godine i uvođenja beneficija za parove koji imaju dvoje ili više dece.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare