Indeks globalnih radnih prava 2022: Srbija u pretposlednjem “vagonu”

BEOGRAD-BEČ

U velikom broju zemalja radnicima se uskraćuje pravo na slobodu govora i okupljanja kao i na sindikalno organizovanje, učestala je državna represija prema nezavisnim sindikatima čiji lideri se hapse i zatvaraju, a u 13 država sindikalci su ubijeni, ukazuje se u ovogodišnjem izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata (MKS).

U tek objavljenom Indeksu globalnih prava za 2022. godinu MKS konstatuje da su radnici u brojnim zemljama širom sveta izloženi fizičkom nasilju i da se zbog svojih aktivnosti, posebno zbog štrajkova, često hapse i zatvaraju sindikalni lideri, što je najviše izraženo u Avganistanu, Belorusiji, Egiptu, Jordanu, Hong Kongu, Mjanmaru, Sudanu…

Među ukupno 148 rangiranih zemalja najbolje su ocenjene (indeks 1) evropske države Austria, Danska, Finska, Nemačka, Island, Irska, Italija, Norveška i Švedska.

I najbogatiti krše radna prava

U grupi najgore ocenjenih država (indeks 5), koja je i najbrojnija na rang listi, između njih 44 su, između ostalih, Alžir, Afghanistan, Belorusija, Brazil, Kina, Kolumbija, Egipat, Gvatemala, Indija, Indonezija, Iran, Kuvajt, Pakistan, Turska…

Srbija je sa indeksom 4, nepromenjenim u odnosu na 2021. godinu, rangirana u veoma brojnu grupu sa ukupno 39 država. Zanimljivo je da su u istom društvu najsiromašnije (afričke) zemlje kao što su Burkina Faso, Čad, Kongo, Mali… ali i neke od najbogatijih država sveta – Sjedinjene Američke države i Australija. U istoj grupi su i članice Evropske unije – Grčka, Mađarska i Rumunija.

Od zemalja iz regiona, bolje od Srbije ocenjeno je stanje radnih prava u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji (sve sa indeksom 3). Značajno bolje ocene dobile su Hrvatska i Crna Gora (indeks 2), dok se Slovenija iz nepoznatih razloga ne nalazi među 148 rangiranih država.

Generalna sekretarka Međunarodne konfederacije sindikata Šaran Barou izjavila je da su radnici na prvoj liniji velikih, višestrukih kriza koje se manifestuju rastućom nejednakošću, klimatskim poremećajima i pandemijama. Takve krize sve više otežavaju pa i onemogućavaju živote ljudi, a posebno su ugrožena ekonomska i socijalne prava zaposlenih.

„Indeks globalnih prava 2022. otkriva kako globalnu nestabilnost iskorišćava veliki broj vlada i poslodavaca koji direktno napadaju radnička prava. Moramo razotkriti nepravde kako bismo naterali vlade da shvate da moraju da private novi društveni ugovor kako bi se zaštitila radna mesta, plate, radna prava, socijalna zaštita, jednakost i inkluzija”, naglasila je generalna sekretarka MKS Šaran Barou povodom objvljivanja Indeksa za 2022.

Još gore nego prošle godine

Deveto izdanje Indeksa (www.globalrightsindex.org) rangira 148 zemalja prema njihovom poštovanju prava radnika. Kao sveobuhvatan pregled prava radnika, to je jedina baza podataka te vrste u svetu. MKS Indeks globalnih prava evidentira kršenja radnih prava i rangira države prema ocenama koje se dodeljuju na osnovu 97 međunarodno priznatih indikatora o zakonskom normiranju radničkih prava i njihovoj stvarnom poštovanju u praksi. Ključni zaključak je da je globalno gledano stanje u mnogim oblastima radnih prava gore nego prošle godine.

Ključni nalazi izveštaja:

– U 113 zemalja uskraćuje se radnicima pravo da formiraju sindikate ili se pridruže već postojećim sindikalnim organizacijama (u izveštaju za 2021. je bilo evidentirano 106 takvih zemalja). Takva praksa postoji u Avganistanu, Burkini Faso, Mjanmaru, Siriji, Tunisu…

– Vlasti u 74% država ometale su registraciju sindikata (takođe je zabeležen rast u odnosu na 2021. kada je bilo 59% takvih zemalja), uz direktnu državnu represiju nad aktivnostima nezavisnih sindikata u Avganistanu, Belorusiji, Egiptu, Jordanu, Hong Kongu, Mjanmaru, Sudanu…

– U 50 zemalja radnici su izloženi fizičkom nasilju, u poređenju sa 45 takvih država u 2021. godini.

– Čak 87% zemalja je prekršilo pravo na štrajk. Štrajkovi u Belorusiji, Egiptu, Indiji, Mjanmaru, Filipinima i Sudanu okonačni su hapšenjem sindikalnih lidera ili drugim represivnim merama vlasti.

– U 80 % zemalja blokirano je ili ometano kolektivno pregovaranje, to pravo je erodiralo u javnom i privatnom sektoru u svakom region sveta. Na primer, u Tunisu se ne mogu voditi pregovori sa sindikatima bez odobrenja šefa vlade.

– Deset najgorih zemalja za prava zaposlenih koje su posebno opisane su Bangladeš, Belorusija, Brazil, Kolumbija, Egipat, Mjanmar, Filipini i Turska, Esvatini i Gvatemala. U odnosu na Indeks za 2021. poboljšane su ocene za El Salvador, Niger i Saudijsku Arabiju, ali su se pogoršale za Jermeniju, Avganistan, Australiju, Burkinu Faso, Gvineju, Jamajku, Lesoto, Holandiju, Tunis i Urugvaj.

– Sindikalci su ubijeni u trinaest država, u 41 % zemalja su uskraćena ili ograničena prava na slobodu govora i okupljanja, radnici su doživeli proizvoljna hapšenja i pritvaranja u 69 zemalja, a 66 % zemalja je uskratilo ili ograničilo radnicima pristup pravdi.

Svetu je potreban novi društveni ugovor kojim bi se prevazilazile i poništavale pomenute nedemokratske prakse a radni ljudi vratili u centar ekonomije, ocenjuje se u izveštaju.

Zaposleni su prvi koji trpe posledice ratova, autoritarnih vlada, eksploatatorskih poslodavaca i neaktivnosti na klimatske promene. Njihovi interesi moraju biti stavljeni na prvo mesto u odlukama za rešavanje ovih kriza, i moraju kroz svoje sindikate učestvovati u donošenju odluka. Bez sindikata neće biti pravedne tranzicije suočene sa tehnološkim i klimatskim promenama. Indeks za 2022. je još jedan dokaz da je status kvo neodrživ.

Ekonomski model je podržao trku do dna koja zanemaruje ljudska prava i ekološke standarde. Radnici i potrošači traže bolje. Oni zahtevaju radna mesta, plate, prava, socijalnu zaštitu, jednakost i inkluziju kako počelo da se obnavlja poverenje i normalan život“, ocenjuje se u izveštaju Međunarodne konfederacije siindikata o stanju globalnih radnih prava u 2022. godini.

Srbija i slučaj Fijat plastika

U Izveštaju MKS u vezi sa Srbijom apostrofiran je slučaj štrajka u kragujevačkoj fabrici “Fijat plastik” koji je zbog umenjenih plata počeo u januaru 2021. godine.

Poslodavac je u maju 2021. godine nezakonito poslao na prinudno odsustvo 13 radnika, zajedno sa štrajkačkim odborom, zaključao pogon a mašine izmestio u druge fabrike. Napominje se da je u junu 2021. godine, inspekcija rada prijavila menadžment zbog pokušaja prekida štrajka.

Državna Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je u avgustu pozvala predsednika štrajkačkog odbora na „razgovor”, što je fabrički sindikat odbio navodeći da ga „politika ne zanima“, već samo sindikalna pitanja. Istovremeno, njihova sindikalna centrala je nameru BIA ocenila kao pokušaj zastrašivanja sindikata.

Na kraju opisa tog slučaja, MKS navodi da su propali pregovori sa Fijatom, uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, te da u trenutku pisanja izveštaja Indeks 2022. spor još nije bio okončan.

MKS/UGS Nezavisnost

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare