IN MEMORIAM: Preminuo Roko Strize

VRANJE

Posle kraće bolesti u 88. godini života preminuo je Roko Strize, inženjer mašinstva u penziji, dugogodišnji profesor i privrednik iz Vranja.

Roko je rođen 1934. godine u Prapatnici kraj Trogira. U Vranje je iz Splita došao 1966. godine na početku svog radnog veka.

Bio je profesor u Školi učenika u privredi u Vranju.  Nakon prosvete svoj rad nastavio je u vranjskoj privredi na rukovodećim funkcijama u svojoj struci.

Poseban kao čovek, otac, suprug, prijatelj i komšija, ostaće upamćen i kao omiljeni profesor i razredni starešina u školi u kojoj je predavao, a kasnije i kao kolega u vranjskim firmama u kojima je radio.

Roko Strize je davne 1970. godine izveo generaciju srednjoškolaca, Škole učenika u privredi, zanimanja mašinbravar. Učenicima kojima je bio razredni starešina ostao je u najlepšem sećanju. Na pet decenija mature pre dve godine oni su inicirali susret za pamćenje sa svojim razrednim starešinom.

Roko Strize penzionerske dane provodio je u Vranju uz svoju decu i njihove porodice, ćerku slikarku, sina arhitektu i unuke. Pokojna Rokova supruga Mira, vranjskoj javnosti bila je poznata po umetničkim rukotvorinama, nagrađivanim širom Srbije, ali i regiona.

Porodica Strize jedna je od onih koje ne potiču sa ovih prostora, ali je vremenom Vranje postao “njihov  grad”.

Roko Strize biće sahranjen, u ponedeljak, u 13 časova, na Šapranačkom groblju u Vranju. Izjave saučešća porodica će primati  od 11 časova u kapeli na Šapranačkom groblju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare