Eko ambasadori iz OŠ „Stefan Nemanja“

NIŠ

Osnovna škola ”Stefan Nemanja” iz Niša je pre osam godina stekla laskavi status prve eko-škole u jugoistočnoj Srbiji i regionu u međunarodnom programu Eko-škole.Kao potvrdu ove laskave titule škola je dobila i zelenu eko zastavu, a svih ovih godina učenici škole rade na projektima očuvanja životne okoline. Programa ima za cilj razmenu znanja i iskustva o zaštiti životne sredine među prosvetnim radnicima, učenicima, nenastavnom osoblju, roditeljima i lokalnoj sredini. Stoga su bila organizovana i prigodna predavanja vrsnih predavača.      

OŠ „Stefan Nemanja“ u Nišu organizator je mnogobrojnih manifestacija i edukativnih radionica kako bi se pre svega učenicima kroz predavanja o reciklaži, zaštiti životinja i biljaka, očuvanju životne sredine probudila ekološka svest.

      „Vizija svih projekata koji se odnose na očauvanje životne okoline je da osvestimo decu, da ih na nabolji i najprihvatljiviji način naučimo i da im kažemo koliko je važna zaštita životne sredine. Svake godine početkom marta, tačnije 3.marta, obeležavamo Dan eko škole i uvek imamo neku temu kojom se bavimo. Učenici koji se javljaju na konkurse sa ovom temom dobijaju nagrade koje nama puno znače. U naš rad smo uspeli da uključimo veliki broj ustanova kako osnovnih i srednjoh škola tako i visokoškolske ustanove jer je naša škola svojevrsni eko ambasador, a njeni učenici eko ambasadori“, kaže Aleksandra Projović, direktorka Osnovne škole „Stefan Nemanja“.

      U Osnovnoj školi „Stefan Nemanja“ učenici su naučili da selektivno odvajaju otpad i to primenjuju u praksi. Sakupljaju otpad koji može da se reciklira, limenke, plastične čepove, plastičnu ambalažu, papir. Tako od maloh nogu stiču navike kojima štite i čuvaju okolinu. Na taj način razvijaju i svest o očuvanju životne okoline koji prenose svojim vršnjacima ali i novim generacijama učenika ove škole.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare