IN MEMORIAM: Preminuo prof. dr Momčilo Zlatanović

VRANJE

U subotu, 19. februara, u 88 godini života preminuo je prof. dr Momčilo Zlatanović, profesor u penziji Učiteljskog fakulteta u Vranju, Univerziteta u Nišu.

Kao dugogodišnji saradnik profesora dr. Zlatanovića, u svoje, ime kolega i najbližih prof. dr Sunčica Denić, podsetila je na životni put i stvaralaštvo književnika i profesora univerziteta u penziji, srpskog leksikografa, sakupljača narodnih umotvorina Južne Srbije i vranjskog kraja.

Prof. Zlatanović rođen je 1934. godine u Rataju kod Vranja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Skoplju. Najveći deo radnog veka proveo je na Višoj pedagoškoj školi u Vranju, Pedagoškoj akademiji i Učiteljskom fakultetu u Vranju. Penzionisan je kao redovni profesor. Predavao je predmete iz uže naučne oblasti književnost. Više godina je na Učiteljskom fakultetu bio prodekan za naučnoistraživački rad. Pored nastavničkog posla, izdvaja se njegov rad iz oblasti folkloristike i leksikografije, istorije književnosti i metodike nastave književnosti. Pisao je i kraću prozu. Njegova terenska istraživanja i građa sa istraživanja čine značajan doprinos za proučavanja kulturnog nasleđa vranjskog kraja. Posebno je značajan Rečnik govora juga Srbije koji je imao nekoliko izdanja. Objavio je više zbirki i antologija narodnih umotvorina iz vranjskog, gnjilanskog i leskovačkog kraja. Izdvajaju se, pored Rečnika, Narodno pesništvo južne Srbije, Istorija i tradicija), kao i monografije Pčinja i  Poljanica. Izabrana dela Momčila Zlatanovića u deset tomova objavila je izdavačka kuća „Vranjske knjige“ (2007–2008). Učiteljski fakultet u Vranju objavio je Zbornik radova o stvaralaštvu prof. dr Zlatanovića.

Prof. Zlatanović bio je član Udruženja književnika Srbije i saradnik Matice srpske. Njegov terenski materijal iz Kosovskog Pomoravlja je arhiviran i digitalizovan u Muzikološkom institutu SANU.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnija  Vukova nagrada, Specijalno javno priznanje Skupštine opštine Vranje „7. septembar“, Nagrada „Sveti Sava“ grada Vranja, Zlatna plaketa Učiteljskog fakulteta u Vranju, Specijalno javno priznanje grada Vranja „31. januar“…

Smrću prof. dr Momčila Zlatanovića Vranje je izgubilo autentičnog istraživača i baštinara kulturnog blaga i vrsnog usmenog naratora, čija je priča bila živa i autentična, potkrepljena legendama, anegdotama i predanjima.

Verujemo da će sam prof. Zlatanović, pored svega što je uradio, biti deo budućih legendi, anegdota i predanja, napisala je prof. dr Denić.

Profesor Zlatanović iza sebe je ostavio suprugu i dve kćeri. Biće sahranjen u ponedeljak 21. februara na Bunuševačkom groblju u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare