Imaćemo puno posla, kodeks krše svi odbornici

NIŠ

Predložićemo Skupštini grada Niša da odbornici usvoje, pre svega i na prvom mestu, govor tolerancije  za skupštinskom  govornicom i što se tiče predstavnika vladajuće stranke i opozicije i da se govornica ne koristi za lične obračune, kazala je Danijela Savić, predsednica  Komisije za praćenje primene etičkog kodeksa na prvoj održanoj sednici. Tom prilikom članovi Komisije upoznali su se svojim obavezama i radom , donet je poslovnik a upoznali su se i sa Vodičem za  praćenje etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave. Komisija treba da daje savete i mišljenja, predlaže mere u vezi sa primenom etičkog kodeksa, ali i da razmatra prigovore.

 „Komisija se danas  upoznala i sa Vodičem za primenu etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave, predloženo je da se  neke od tačaka iz Vodiča detaljnije razmatraju na nekim od budućih sastanaka, a pokrenuli su i inicijativu da se Skupštini grada Niša predloži da odbornici usvoje govor tolerancije na skupštinskim sednicama“, kazala je Savić koja smatra da odbornici i iz vlasti i iz opozicije za govornicom treba da se bore za javni a ne lični interes.

                          Komisija koja treba da prati da li i koliko lokalni funkcioneri u Nišu primenjuju etički kodeks, kao i koliko se on poštuje u Skupštini, zasedala je prvi put ove godine.

                          Zorica Tadić Milošević, koja je član Komisije, smatra da svi  koji se prijavljuju za odgovarajuće funkcije u gradu da već u sebi imaju načela etičkog ponašanja.

                         „ Preduslov svih preduslova za bilo koju javnu funkciju jeste da osoba već ima u sebi načela etičkog kodeksa, a praksa pokazuje drugo. Neke ponese stranačka pripadnost, neke emocije, neke nešto drugo. Mi treba da radimo na poboljšanju, jer su nas stranke i predložile kao ljude od intergriteta, kazala je Zorica Tadić Milošević.

                        Na sednici je usvojen je i Poslovnik o radu Komisije, uz izmene koje se tiču toga da dnevni red utvrđuje sama Komisija, kao i da se o njenom radu vodi zapisnik sa podacima o vremenu, mestu, prisutnima i odsutnima.

                      Vodičem za primenu etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave  početkom 2021. godine objavila je Stalna konferencija gradova i opština. U novom Etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave precizirano je kakvo treba da bude njihovo ponašanje i službeno i privatno, koja načela treba da poštuju i kako da budu odgovorni građanima, koji su ih i izabrali.

                       Osim Danijele Savić i Zorice Tadić Milošević, prisustvovali su Marija Krstić, Dejan Janović, Nina Ranđelović, Milena Savić Mitić i Slađana Petrović, dok je četvoro njih izostalo. Ta Komisija trebalo bi da daje savete i mišljenja, predlaže mere u vezi sa primenom etičkog kodeksa, ali i da razmatra prigovore.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare