Ima li rezultata procesa legalizacije?

LESKOVAC

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga, Božidar Stojiljković i predsednici, odnosno predstavnici opština Jablaničkog okruga, održali su radni sastanak sa stručnjacima iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, na kome su razmatrani rezultati procesa legalizacije na ovom području.

Ovo je peti sastanak od stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju, a drugi u ovoj godini.

Prema popisu, koji je predstavljao prvu fazu uvođenja resornog zakona, na teritoriji Jablaničkog okruga je registrovano 97.025 nelegalizovanih objekata, a do kraja 2017. godine izdata su 25.763 rešenja o rušenju, čime je postupak ozakonjenja ušao u drugu fazu.

„U ovoj godini nastavljamo sa izdavanjem rešenja o rušenju, a do kraja juna izdato ih je 30.193“ kaže načelnik Jablaničkog okruga Božidar Stojiljković i dodaje da je u prvoj polovini godine izdato i 18.147 rešenja za ozakonjenje. Jedno rešenje o rušenju može da se odnosi na više objekata, ukoliko imaju istu namenu. Broj izdatih rešenja, u poslednjih šest meseci, u odnosu na isti period, povećan je za 4.500, ali lično smatram da postupak na teritoriji Jablaničkog okruga ne teče planiranom dinamikom. Razlozi za ovakvo stanje su poteškoće u procesu legalizacije, o kojima danas treba da upoznamo i predstavnike ministarstva“.

O problema u postupku ozakonjenja u Lebanu govorio je predsednik opštine Ivan Bogdanović. On je izneo podatak da je na teritoriji te opštine evidentirano 15.860 nelegalizovanih objekata.

„Do sada je na adrese vlasnika otišlo 6.893 rešenja o rušenju i 269 o ozakonjenju. Ovako mali broj izdatih dozvola posledica je poteškoća tehničke prirode sa kojima se opštinska administracija susretala. Oni se tiču dobijanja različitih saglasnosti od preduzeća „Putevi Srbije“ i „Srbija voda“. Takođe, visoka je cene troškova, s obzirom na činjenicu da je Lebane jedna od najsiromašnijih i najnerazvijenijih lokalnih samouprava u Srbiji. Već smo razgovarali i sa vlasnicima agencija koje obavljaju posao legalizacije i postigli dogovor o formiranju prihvatljivije cene, a o svim problemima danas sam upoznao i predstavnike ministarstva.“

U Medveđi je procenat do sada legalizovanih objekata na nivou proseka u Jablaničkom okrugu kaže predsednik ove opštine Nebojša Arsić.

„Specifičnost naših problema je u tome da smo, kao brdsko-planinsko područje, mnogo slabije naseljeni, a u selima je i puno staračkih domaćinstava, odnosno praznih kuća, čiji vlasnici žive izvan sela i opštine, te ih nije lako naći. Do naslednika imovine je još teže doći, iako smo ih, u velikom procentu, identifikovali i obavestili o obavezama. Na ozakonjenje u našoj opštini čeka 1.333 objekta. Izdali smo 130 rešenja o rušenju i 40 o ozakonjenju.“

Predstavnici medija koji su pratili rad ovog sastanka su želeli da čuju i šta o ovoj temi ima da kaže i predstavnik ministarstva, međutim ispostavilo se da on nema ovlašćenje da daje izjave medije. Obećano je da će nakon sastanka proslediti pisanu izjavu sa zaključcima. To zaključenja ovog teksta izjava nije stigla.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare