Ilić: Pozitivni trendovi

 

LESKOVAC

Na poslovima suzbijanja kriminala na području Policijske uprave u Leskovcu u periodu januar – avgust 2016. godine ukupno je registrovano 1.371 krivično delo, i to iz oblasti opšteg kriminala 1.227 krivičnih dela, iz oblasti privrednog kriminala 125 krivičnih dela, iz oblasti ekološkog kriminala 26 krivičnih dela, iz oblasti visokotehnolščkog krimilnala dva krivična dela i iz oblasti političkog kriminala jedno krivično delo. Procenat rasvetljavanje ovih krivičnih dela iznosi 70,21 posto. Ovo je rečeno na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Leskovac, na kojoj su prezentovani rezultati rada koje je Policijska uprava ostvarila u prvih osam meseci ove godine.

 

 

Što se opšteg kriminala tiče, od registovanih 1.227 krivičnih dela, 673 krivična dela su sa poznatim izvršiocem, u devet krivičnih dela počinioci su uhvaćeni na mestu izvršenja, 545 krivičnih dela je sa nepoznatim počiniocem, gde je rasvetljeno 380 krivičnih dela, dok je 165 krivičnih dela ostalo nerasvetljeno. Procenat rasvetljavanja iznosi 69,72 posto. U oblasti opšteg kriminala prijavljeno je 858 počinioca krivičnih dela, prema 72 osobe primenjena je mera policijskog hapšenja, a prema 17 učinioca krivičnih dela primenjena je mera zadržavanja. Što se tiče strukture krivičnih dela, najveći broj je iz grupe imovinskih delikta, tako da se u  223 krivična slučaja radi o krađi, 184 dela teške krađe, jedno krivično delo razbojničke krađe, 27 krivičnih dela razbojništva, šest krivičnih dela iznude.

U oblasti suzbijanja krijumčarenja i narkomanije podnete su 32 krivične prijave, i to 11 krivičnih prijava za krivično delo iz člana 246 stav 1 i 21 krivična prijava za krivično delo iz člana 246 A. Registovano je ukupno 40 zaplena, sa ukupnom količinom zaplenjene opojne droge od 13.546,45 grama, i to najviše marihuane,13.380,83 grama, heroina 13,81 grama, afetamina 151,81 grama i oko 150 komada raznih tableta. Zbog ovih krivičnih dela za 13 osoba je određena mera zadržavanja.

Iz oblasti privrednog kriminala, od januara do kraja avgusta otriveno je ukupno 125 krivičnih dela i podneto je 68 krivičnih prijava protiv 70 osoba. U strukturi krivičnih dela najčešće su zloupotrebe skužbenog položaja, 30, falsifikovanje službenih isprava, 41, pronevera, 9, i prema jednoj osobi je, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, primenjena mera hapšenja.

Iz oblasti javnog reda i mira registovano je 383 prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru. Najveći broj prekršaja je iz grupe vređanja, vršenja nasilja, pretnji i tuča, gde je registrovano 224 prekršaja. Registrovana su i 22 prekršaja vređanja službenog lica. Po mestu izvršenja, najveći broj prekršaja registrovan je na ulicama i trgovima, 89, dok je po vremenu izvršenja najveći broj prekršaja izvršen u noćnim satima, od 22 do 06 sati izjutra, kada je ukupno registrovan 91 prekršaj. U izvršavanju prekršaja protiv javnog reda i mira učestvovalo je 399 osoba, od čega 11 maloletnih. Prema starosnoj strukturi, najveći broj prekršaja izvršile su osobe starosti od 31 do 40 godina, njih 90. Izvršeno je 176 prekršaja od strane povratnika u vršenju prekršaja. U prvih osam meseci ove godine nije bilo pojava masovnog organizovanja i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Od početka ove godine do kraja avgusta registrovano je 285 saobraćajnih nezgoda. Poginulo je osam osoba, dok je lakše ili teže povređeno 239. Ukupan broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim osobama je 179, a nastradalo je 247 osoba. Najveći broj nezgoda dogodio se van naselja, na putu, 120 nezgoda, u naselju, na ulici, 85, i u naseljenom mestu na raskrsnici bile su 72 saobraćajne nezgode. Saobrćajna policija je utvrdila  22.890 prekršaja. Zbog prisustva alkohola u krvi vozača zadržano je 157 osoba.

“Ovi statistički podaci pokazuju da su trendovi, u poređenju sa istim periodom prošle godine, dobri, a u ovih osam meseci Policijska uprava je preduzimala i druge aktivnosti, rekao je načelnik Policijske uprave u Leskovcu Tomislav Ilić.

OSTALE AKTIVNOSTI POLICIJE

Sve kulturne manifestacije u ovoj godini, Roštiljijadu, Vinski bal, Bojničko leto, Leskovačko leto, Sijarinske noći, i uopšte sve javne skupove na kojima se okupljao veći broj građana, policija je obezbeđivala onako kako je to zakonom propisano, i oni su protekli, policijskim žargonom rečeno, „bez većih bezbedonosno interesantnih događaja i pojava“, što znači da nije bilo pojava remećenja javnog reda i mira u većem obimu, niti izvršenja težih krivičnih dela. Pojave kojih je bilo u manjem obimu sakcionisane su u skladu sa zakonom, rekao je Ilić.

Policijska uprava Leskovac aktivno učestvuje u Savetu za bezbednost grada, i daje svoj puni doprinos njegovom radu iz domena svoje nadležnosti.

“Naš predstavnik aktivno učestvuje na sastancima, daje predloge, tako da pomaka ima i u toj sferi delovanja. Istakao bih dobru saradnju sa organima pravosuđa, prevahodno sa Osnovnim i Višim tužilaštvom, obzirom da su i jedna i druga institucija rukovodioci pretkrivičnog postupka i za nas u ostvarivanju segmenta bezbednosti jedan od najvažnijih saradnika u održavanju potrebne bezbednosti na području Policijske uprave, rekao je načelnik Ilić.

On je dodao da u ovom periodu nisu evidentirane veće nepravilnosti u radu pripadnika policije, silazni trend prisutan je i kada je reč o podnošenju predstavki i primedbi građana na rad policije.

On je pozvao sve građane sa područja Jablaničkog okruga na saradnju sa policijom u svim sferama, uz napomenu da je policija bila i da će ostati u službi građana i da je njen prevashodni posao zaštita lične i imovinske sigurnosti građana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare