Igrama iz Vranja zatvoren Međunarodni studentski festival folklora

NIŠ

                     Svečanim defileom kroz Obrenovićevu ulicu a potom i veličanstvenim koncertom u parku Svetog Save, završen je 12. Međunarodni studentski festival folkora, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš.

Više od 300 učesnika, predstavilo se od 15. do 20. jula na 12 koncerata održanih u Nišu, Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Knjaževcu, Ražnju i Ćupriji.

                  Od Meksika do Indonezije, od Južne Amerike, do Evrope i Azije… Festival folklora okupio je umetnike iz osam zemalja sveta, koji su se tokom šest dana trajanja festivala predstavljali publici.

                 “Već 12 godina organizuje Međunarodni studentski festival folklore u našem gradu, ali su se ansambli koji su nam došli u goste predstavili i u gradovima regiona”, kaže Dragana Petković, direktorka SKC-a. “Na festivalu je učestvovalo više od 250 igrača iz drugih zemalja i više od 80 srpskih folkloraša. Pokazali smo lepotu i raznolikost u srpskom kolu za koje znamo da je od posebnog značaja za nas jer je zaštićeno  kao nematerijalna kulturna baština  čovečanstva”, kaže Dragana Petković i dodaje za je i za njih kao i za njihove goste ovobilo jedno veliko iskustvo.

               “Tokom boravka u Nišu i ostalim gradovima, folkloraši iz drugih zemalja su pokazali veliko interesovanje da nauče da igraju srpsko kolo i uspeli su u tome”, ističe Petković.

                Ona dodaje da je Festival počeo zajedničkim koncertom ansambala iz Srbije.

              “Festival smo otvorili veličanstvenim nastupima naših i gostujućih ansambala, a zatim smo od utorka do petka, delili muziku, pesmu i radost sa publikom u Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Knjaževcu i Ćurpiji… Naši umetnici su svuda bili dobrodošli, publika ih je pozdravljala, sa njima se slikala, upoznavala”, ističe direktorka Studentskog julturnog centra u Nišu.

                  U parku Svetog Save,  ispred Crkve Svetog Cara Konstantina i carice Jelene, predstavili  su se ansambli koji su došli iz Bugarske, Indonezije, Meksika, Poljske, Rusije, Severene Makedonije, Slovenije i Srbije.

                  Koncert je otvorio AKUD “Svetozar Marković” iz Kragujevca, zatim su se na sceni nizali folklorci, šarene nošnje, najrazličitiji instrumetni, a publika je svaki nastup pozdravljala gromoglasnim aplauzima.

                  U ime organizatora Festivala, SKC-a, ali i ovogodišnjeg domaćina, AFA “Oro” koje obeležava šest decenija rada, goste fesivala i publiku je pozdravio  umetnički rukovodilac ansambla „Oro“, profesor dr Slavoljub Uzunović, koji se zahvalio svima onima koji su pomogli da festival neguje svoju tradiciju i postane ono što jeste.

               Uz pomoć naših folkloraca podeljene su diplome svim ansamblima koji su učestvovali na festivalu, a zatim su i dodljene zahvalnice gradu, opštinama, ustanovama kulture i preduzećima koji su pomogli Studentskom kulturnom centru u organizaciji.

               Festival je zatvorio domaćin,  AFA „Oro“. Folkorci su za samu završnicu festivala na scenu doneli pravi južnjački merak, izvodeći igre iz Vranja! Uz ovacije i aplauze publike, podizanjem zastava svih učesnika, ovogodišnji, 12. Međunarodni studentski festival folklore je i zvanično završen.

                U toku festivala domačinu je stigla još jedna lepa vest. Akademski folklorni ansambl “Oro” će predstavljati Srbiju na Folklorijadi u Rusiji, 2020. godina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare