IFIMES: Njavažniji lokalni izbori na Kosovu

LJUBLJANA-PRIŠTINA

(FoNet)

Kosovski lokalni izbori, zakazani za 22. oktobar, su najvažniji lokalni izbori od proglašenja nezavisnosti Kosova, ocenio je danas Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), navodeći da je najbitnije zaustaviti negativne trendove u skoro svim segmentima kosovskog društva.

U analizi IFIMES se tvrdi da se sve dosadašnje vlade Kosova nisu pokazale sposobnim za rešavanje izazova i da aktuelnu vlast karakterišu “snažan srpsko-ruski uticaj, kriminal, korupcija, nekompetentnost i nepotizam”.

Posredovanjem zvaničnog Beograda i Moskve formirana je vlada kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, navodi IFIMES, uz ocenu da su u tome ključnu ulogu imali predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, kosovski ministar spoljnih poslova Behdžet Pacoli i Rusija.

U analizi se tvrdi da Pacoli predstavlja “ruskog čoveka”. Iznosi se podatak da je u birački spisak upisano 1.890.952 birača, u 38 opština.

U 29 opština se na biračkim spiskovima nalazi više birača nego što te opštine imaju stanovnika, što otvara mogućnost za manipulacije. Opština Gnjilane ima 20.000 birača više nego stanovnika, dok Gračanica ima za polovinu više birača nego stanovnika.

Kosovski Srbi će imati mogućnost da sa 18 lista biraju svoje kandidate u 21 opštini.

Konstatuje se da se iz Beograda insistira da Srbi moraju imati samo jednog političkog subjekta na lokalnim izborima – Srpsku listu, i da se protiv drugih srpskih političkih subjekata upotrebljavaju nedozvoljena retorika, zastrašivanje, čak i fizičke pretnje, uz proglašavanje za izdajnike, neprijatelje Srba i režima u Beogradu.

Navodi se da se pokret Samoopredjeljenje protivi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na način na koji to žele Vučić i Tači, jer bi ZSO bila neposredno povezana sa Srbijom kao što je u Bosni i Hercegovini Republika Srpska povezana sa Beogradom.

Vladavinu Tačija karakterišu nepotizam, zastrašivanje, reketiranje, kriminal, netransparentnost i korupcija. Organizacija Transparensi Internešenel je Kosovo uvrstilo na 95. mesto prema stepenu korupcije od 174 zemlje koje su bile predmet istraživanja, u grupi sa Argentinom, Beninom, Salvadorom, Šri Lankom i Maldivima, konstatovao je IFIMES.

Ocenjuje se da će ključni politički okršaji na lokalnim izborima biti u Prištini, Prizrenu, Gnjilanu, Mitrovici i Đakovici.

Potpisivanjem Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine je Srbija ostvarila većinu svojih zahteva, dok je Tači svestan da ga dijalog sa Beogradom održava u političkom životu, kao i Vučića. Zato dijalog traje enormno dugo, sa skromnim rezultatima, ocenjuje IFIMES.

Tvrdi se da će uspeh Samoopredeljenja na lokalnim izborima biti uvod za preuzimanje vlasti na nivou Kosova.

Dosadašnja politička dešavanja i lokalni izbori na Kosovu simbolično će pokazati sa srpske strane afirmaciju Vučića, dok će na kosovskoj strani to biti Samoopredjeljenje, koje će, po svemu sudeći, okončati dijalog Prištine i Beograda, navodi IFIMES.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare