I za leskovački muzej “Kulturni obrazac”

BEOGRAD

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je 26. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci priznanje „Kulturni obrazac“ ustanovama i pojedincima za posvećeni rad na korist naše kulturе. Jedan od dobitnika ovog priznanja je Narodni muzej iz Leskovca. Vukosavljević je napomenuo da „Kulturni obrazac“ predstavlja nastojanje Ministarstva da te vredne uposlenike koji svoj život provode nadahnuti duhom kulture, istakne i podstakne da nastave svoje zalaganje u sredinama gde žive.

Ovim povodom organizovana je i konferencija za medije na kojoj je Mira Ninošević, direktorka muzeja, ocenila je 2019. godinu kao veoma značajnu, ali i napomenula da je to ništa na spram onih koje dolaze.

„Počeli smo je najvišim priznanjem Muzeološkog društva Srbije, Valtrovićevom nagradom, nastavili smo je priznanjem Muzeji za 10. Tu je i pohvala zaštitnika građana za doprinos povećanju pristupačnosti kulturnih sadržaja, a završavamo je nimalo manjom pohvalom – priznanjem Kulturni obrazac koje Ministarstvo kulture i informisanja dodeljuje za posvećeni rad u korist naše kulture. Ova priznanja nam daju snagu da u našoj viziji, da postanemo još bolji, još vidljiviji, još angažovaniji istrajemo, daju nam vetar u leđa i pokazuja nam da smo na dobrom putu. Od malog regionalnog muzeja, muzej u Leskovcu je, u proteklih nekoliko godina, porastao i, sada već sa slobodom možemo reći, uspeo da postane primer dobre prakse i da postavi neke nove standarde u muzeologiji. Nosioci smo brojnih priznanja, koje moje kolege i ja ne shvatamo olako. Narodni muzej u Leskovcu nosi dobro uigran tim stručnjaka, svako iz svoje oblasti, i zajedno se trudimo da doprinesemo poučavanju, prezentaciji i  promociji kulturne baštine našeg regiona.“

Leskovački muzej je u 2019. godini svoj rad prezentovao i izvan Srbije. Izložba „Ratni put Moravske divizije“ i naišao na lep odziv u Istočnom Sarajevu i Parizu.

Zanimalo nas je gostovanje u Pragu o kome, začudo, rukovodstvo muzeja nije obaveštavalo medije iako im to nije manir.

Bili su na devetim „Danima srpske kulture“, čiji je pokrovitelj predsednik Češke Republike.

„Mi smo tamo imali otvaranja izložbe, kao i predavanja tokom sva tri dana održavanja manifestacije. Naišli smo na zaista lep prijem“ kaže Ninošević.

„I u 2020. godinu leskovački muzej će nastaviti sa gostovanjima po regionu, postoje planovi i ideje za to, ali su ta gostovanja po pozivu. Imamo poziv za gostovanje u Banja Luki, Trebinju… U Pragu su bili predstavnici srpskog udruženja iz Švedske… Sve je to stvar dogovora između muzeja, videćemo, jer je to neki put skončano sa vremenom, neki put sa finansijama…“

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ginko
Ginko
2 godine pre

Prazna prica. Kakve manire ocekujete od direktorke muzeja?

Sanja
Sanja
2 godine pre

Kakav ministar, takve i nagrade, obrasci, hahaaa