I u devetoj deceniji Žarko se ne odriče planinarenja

NIŠ

   Najstarija niška planinarka Jelena Minardi koja ima 101 godinu i koja se do stote godine bavila aktivno planinarenjem dobila je naslednika. U jednoj od najmasovnijih akcija planinara u Srbiji, Zimski uspon na Trem, učestvovalo je 1100 planinara, a najstariji među njima bio je, pored Jelene Minardi, Žarko Šotić koji se aktivno bavi planinarstvom u svojoj 80 godini života. Žarko je član Planinarskog kluba “Železničar” od 1974.godine. On je sa ostalim planinarima koji su po godinama mnogo mlađi od njega savladao još jednom Suvu planinu. Doduše nije   stigao do vrha Trem koji se nalazi na 1810 metara nadmorske visine, ali ne zato što nije mogao već što je želeo da uživa u prirodi na vrhu Devojački grob.

                   „Najteži deo uspona prešli smo po oblačnom vremenu, ali onda je granulo sunce i bio je zaista predivan dan. Želeli smo da ga iskoristimo za odmor na vrhu koji je blizu Trema“, kaže Žarko objašnjavajući zašto nije nastavio dalje. Da je u pravu svedoči i priča o tome da ovaj Nišlija planinari i tokom zime kada je na planini dva puta, ali zato kada je leto sa planinama se druži dvakog vikenda. Ne retko na planinarenje odlazi i sam.

                     “Omiljena mi je Suva planina. Blizu je i nije skupo da se dođe do nje“, priča Žarko.

                       Ljubav prema planinarstvu Šotić je poneo od svojih roditelja sa kojima je često kao dečkić planinario. Ta ljubav ga nije napustila ni kasnije, pa je nastavio da se druži sa planinama i kao mladić, pa i kada je osnovao svoju porodicu.

                      “Na jugu Srbije sam bio na svim planinama, ali sam upoznao i planine u Sloveniji i Bugarskoj”, dodaje Šotić.

                      „Nikada nisam imao nikakvu nezgodu, jer strogo vodim računa o svakom koraku. Ne plašim se da bi nešto loše moglo da se desi ni kada planinarim sam. Nemam mobilni telefon upravo zato da me moji ne bi svaki čas zvali dok sam na planini i pitali kako sam i šta radim“, priča Šotić.

                           Zahvaljujući  planinarenju, Žarko je očuvao vitalnost i dobro zdravlje koje mu omogućuju da stalno bude u pokretu. Ponosno dodaje da ni u gradu ne koristi gradski prevoz.

                             „Meni je najlepše na planini. Volim čist vazduh, lep pogled, volim da se odmaram u prirodi. Preporučujem svima planinarenje. Zbog savremene tehnologije ljudima je kretanje ogranično pa i deca imaju zdravstvene probleme koje mi ranije nismo ni znali da postoje. Lek za sve njih je boravak u prirodi“, preporučuje Šotić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare