I pored pritisaka iz Beograda, Srbi se prijavljuju za BSK

PRIŠTINA

(RTK, RSE)

Oko 700 mladih, uključujući pripadnike srpske zajednice i drugih manjina, nedavno se prijavilo za prijem u Bezbednosne snage Kosova (BSK) koje su u procesu transformacije u Vojsku Kosova.

Sveobuhvatnim planom tranzicije, predviđeno je da broj pripadnika BSK-a dostigne 5.000 aktivnih članova i 2.500 koji će biti u rezervnom sastavu.

Dritan Đonbalaj, politički savetnik i portparol ministra odbrane, izjavio je za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku, da će samo oni koji prođu testove postati deo BSK-a.

“U završnoj fazi regrutacije, BSK je primila 650 regruta koji će proći osnovnu obuku koja će trajati devet nedelja. Prva grupa od 350 regruta započela je osnovnu obuku. Druga grupa će  nastaviti u septembru i nakon toga, u januaru naredne godine ovaj proces će biti završen“, rekao je Đonbalaj.

Đonbalaj kaže da je interesovanje mladih bilo ogromno, uključujući mlade ljude iz svih zajednica, bez izuzetka. Od 650 regruta, 11 posto, kaže Đonbalaj, bilo je iz nevećinskih zajednica, čime se postigao, čak i  premašio cilj BSK da deset odsto Vojske budu pripadnici nevećinskih zajednica.

Poslanik opozicije Redžep Seljimi, međutim, smatra da bi dinamika regrutovanja trebala biti brža.

„Dinamika regrutovanja bi trebalo da bude brža i stručnija, čak i priprema strukture treba da bude stručnija nego što je sada. Takođe, što se budžeta tiče, Vlada treba da dodeli dodatna sredstva BSK-u. Istovremeno, trebalo bi napredovati sa vojnom opremom i tehnologijom, ne isključujući naoružanje”, rekao je Seljimi.

Bezbednosne snage Kosova su osnovane 2009. godine na osnovu Ahtisarijevog plana, dokumenta koji je doveo do nezavisnosti Kosova. Transformacija BSK u vojsku Kosova, trajaće od sedam do deset godina, a proces je započeo krajem 2018. godine, uz podršku SAD.

Prošle godine, nakon javnih poziva beogradskih vlasti i drugih pritisaka, desetine pripadnika srpske zajednice bili su primorani da napuste BSK. Međutim, sada se primećuje novi trend uključivanja srpskih članova i članova ostalih nevećinskih zajednica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare