I mladi Albanci odlaze iz Bujanovca

BUJANOVAC

 

Mlade Srbe i Albance u bujanovačkoj opštini više nego ikad povezuje jedna  negativna pojava – iseljavanje, neki bi već sada rekli masovno, zbog očajne ekonomske situacije u jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji.

JUGpress je ranije pisao o budućnosti Srba u Bujanovcu, odgovore na ista pitanja koja smo postavili tada  zatražili smo i od mladih Albanaca .

Odgovori su gotovo identični i iz njih se zaključuje samo jedno  – mladi odlaze jer ne vide svoju budućnost u gradu u kojem nema posla i „pristojnih“ primanja.

Albance, poput Srba, potraga za „boljim životom“ najčešće odvodi u zemlje zapadne Evrope, Nemačku i Švajcarsku, a od nedavno je za porodične ljude, kako su nam rekli, najprimaljivija  Francuska zbog toga što ova zemlja „prima“ i čitave porodice. Ipak, ima i onih koji posao pronalaze i u Albaniji, poput našeg sagovornika, novinara Valjona Gašija (36).

„Ja sam iz Bujanovca otišao pre tri godine, kada sam ostao bez posla zbog privatizacije jedne medijske kuće“, kaže za JUGPress Gaši.

„Smatrao sam da nema nikakvog smisla da pokušavam da pronađem zaposlenje u ekonomski devastiranoj sredini kakva je naša i sticajem okolnosti sam se obreo u Tirani u Albaniji, gde radim u jednoj od najvećih televizijskih kuća“, ističe naš sagovornik i dodaje da se desetak njegovih poznanika iz Bujanovca i okoline u poslednjih par godina zbog posla preselilo u Tiranu.

Koliko mladi Albanci svoju budućnost ne vezuju za rodni grad Gaši nam ilustruje podatkom da već u srednjoj školi većina počinje sa učenjem nemačkog jezika, kako bi po završetku školovanja što lakše emigrirali i pronašli posao u ovoj zemlji.

Naš sagovornik ističe da bi se rado vratio ako bi mu se ukazala prilika za zaposlenje i pristojnu platu, a smatra da i većina njegovih sunarodnika razmišlja na sličan način.

„Stoji i to pitanje integracije Albanaca u državne institucije, kada bi se poradilo na tome mi se ne bi osećali diskriminisanim u tom pogledu, a razvoj privrede i investicije su svakako na prvom mestu“, zaključuje Gaši.

Za razliku od Gašija, koji je za kratko vreme uspeo da pronađe posao u inostranstvu, 35-godišnji Valjdet iz okoline Bujanovca već nekoliko godina pokušava. Kako kaže, ostao bi ovde kada bi obezbedio sebi radno mesto sa primanjima od oko 40.000 dinara.

„S obzirom da sam već duže vreme nezaposlen, ne vidim nikakvu perspektivu ovde u Bujanovcu. Probao sam da nadjem posao, ali ništa – osim kafića i kladionica, u kojima se radi za mizerne dnevnice od oko 700 do 900 dinara“,  kaže nam.

Valjdet ističe i da je veliki broj Albanaca iz njegovog okruženja u poslednjih nekoliko godina otišao u inostranstvo u potrazi za poslom, a da velika većina onih koji su ostali rade na tome.

Sagovornik koji je želeo da ostane anoniman kaže da su Albanci pre Srba počeli da napuštaju Bujanovac, u ranijem periodu zbog političke situacije na ovim prostorima, a sada isključivo zbog ekonomskih problema.

„Politika više nije uzrok, sada odlaze kako bi obezbedili sebi egzistenciju i to čak i oni koji ovde imaju kakvo-takvo zaposlenje. Male plate, rad na crno, bez osiguranja i doprinosa, nateraju mlade da se odluče za odlazak. Na drugoj strani, imamo i činjenicu da se do radnog mesta uglavnom dolazi „preko veze“, kaže nam, dodajući da je sve više onih sa visokim obrazovanjem koji ne vide svoju budućnost u Bujanovcu.

Po rečima našeg sagovornika, mladi Albanci više ne veruju političarima ni na lokalu ni u Beogradu.

„Dosta im je obećanja da će se ekonomska situacija poboljšati,  ovde se osećaju beznadežno i zato idu u sve većem broju“, kaže on.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare