I leskovačka bolnica dobila laparoskopski stub sa pratećom opremom

LESKOVAC

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar , juče u Šapcu, direktorima osam bolnica u Srbiji, medju kojima je I leskovačka, uručio ugovore o dodeli laparoskopskih stubova sa pratećom opremom. Vrednost jednog aparata je 15 miliona dinara.

Radi se o laparoskopskom stubu 4K, najnovije generacije, koji ima izuzetno dobru rezoluciju slike, čime se znatno olakšavaju operacije tumora na debelom crevu. Poseduje dva seta instrumenata i dve optike, što otvara mogućnost za izvodjenje dva zahvata, jedan za drugim, bez pauze.

Stubovi, koje su osim leskovačke, dobile i bolnice u Šapcu, Valjevu, Loznici, Jagodini, Novom Pazaru, Požarevcu, Kruševcu i KliničkI centar u Kragujevcu, donacija su države u okviru projekta ‘’Lapserb ‘’, u koji je uključeno ukupno 26 zdravstvenih ustanova.

” Ideja nam je da sve bolnice u Srbiji, koje su za to opremljene i imaju zadovoljavajući kadar, mogu da izvode komplikovane operacije, da se to ne radi samo u Beogradu ili drugim velikim centrima. Za pacijente to znači da neće morati da idu iz svoje sredine i imaju dodatne troškove”, rekao je ministar Lončar.

” Ovo je oprema koja omogućava intervencije bez otvaranja trbuha i pacijenti su za dan-dva na nogama. Nema zarastanja i previjanja rana, ni eventualnih komplikacija. Sve je to ozbiljan benefit i za pacijenta i za državu”, rečeno je ovom prilikom.

Za nabavku osam laparoskopskih stubova, Ministasrtvo zdravlja izdvojilo je tri miliona evra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare