I dalje raste broj zaraženih u Pčinjskom okrugu, 333 osobe po poslednjim rezultatima

VRANJE-SURDULICA-VLADIČIN HAN-BUJANOVAC-PREŠEVO-BOSILEGRAD-TRGOVIŠTE

Na teritoriji Pčinjskog okruga na kovid-19, u sredu, je testirana 771 osoba. Evidentirana su 333 zaražena lica, od kojih je više od polovine iz Vranja.

Ovaj grad po broju inficiranih, juče ih je bilo 197, i dalje prednjači. I u drugim mestima u okrugu brojke su dvocifrene.

U Surdulici je registrovano 47, Vladičinom Hanu 29, Bujanovcu 20, Preševu 19, Bosilegradu 11 i Trgovištu 10, zvanično je saopštio Gradski štab za vanredne situacije.

Epidemiolozi kažu da su kliničke slike lakše. Sa srednje teškom kliničkom slikom je 5 procenata, ali ni takvi pacijenti nisu na bolničkom lečenju.

Trenutno je hospitalizovano 17 bolesnika, a tokom jučerašnjeg dana primljene su dve osobe u kovid bolnicu Zdravstvenog centra. Jedan pacijent transportovan je za Surdulicu i jedan za Kruševac.

Što se tiče Kovid ambulante ATD u Vranju, u sredu, je obavljeno 388 pregleda, 206 prvih i 182 kontrolna.

Zbog povećanog broja pregleda u ovoj kovid ambulanti pojačane su ekipe zdravstvenih radnika. Od sada u prepodnevnoj smeni rade po 5 lekara i medicinskih tehničara-sestara, dok u poslepodnevnoj smeni po 6 lekara i  medicinskih sestara.

Aktivne su laboratorije u Domu zdravlja i Opštoj bolnici kao i radiologija. 

Pojačane su ekipe za antigensko testiranje kako bi se smanjile gužve i čekanje. Ranije ih je bilo troje, a sad je angažovano petoro, saopštio je Zdravstveni centar Vranje uz podsećanje da je radno vreme kovid ambulante od 7 do 20 časova svih dana u nedelji.

U Dečjoj kovid ambulanti pregledana su 62 deteta.

Kada je reč o zaražavanju dece, situacija nije alarmantna. Tokom jučerašnjeg dana tri deteta predškolskog i šest školskog uzrasta su bila pozitivna na koronavirus.

Kada je u pitanju imunizacija stanovništva, koja je, po rečima lekara, trenutno jedino rešenje u borbi protiv virusa korona, do sada je u Vranju dato 117.438 doza svih vakcina. Juče je ukupno vakcinisano 86 osoba.

Primetana je nezainteresovanost mladih za vakcinaciju, iako je broj novozaraženih osoba u Vranju poslednjih dana povećan. Najviše su se mladi vakcinisali  u periodu kad su na snagu stupile kovid propusnice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare