Humanitarna akcija nastavnika i učenika Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“

NIŠ

     Ovih dana se u Nišu i širom Srbije sprovodi akcija prikupljanja novčanih priloga za lečenje malog Uroša Matoševića, kome je neophodno lečenje u inostranastvu. Brojne ustanove i mnogi građani Niša priključili su se akciji, prepoznajući njen značaj. Među njima je i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“, koja, kao što je poznato, obrazuje učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom već više od pola veka.

                             Naime, mnogi nastavnici i učenici, pa čak i neki roditelji, prethodnih dana su u ovoj školi organizovali niz kreativnih radionica na kojima su izrađivani novogodišnji ukrasi namenjeni prodaji. Glavni hol Škole i neke radionice pretvorene su u prave male manufakture u kojima su nastali unikatni proizvodi. Ispreplelo se mnoštvo veštih ruku sa samo jednim ciljem – da se osmisle što maštovitiji ukrasi koji će privući pažnju.

                       “ Čim smo saznali za ovu akciju, brzo i lako smo doneli odluku da budemo njen deo na poseban način, tako što ćemo da organizujemo humanitarnu izložbu u gradu, i sav prihod uplatimo za lečenje dečaka.Osim toga, zaposleni su davali novac ili su slali mejlove. Mi smo škola sa malim brojem učenika, od kojih većina, iz razumljivih razloga, nije u mogućnosti da da novčani prilog. Bilo je divno posmatrati sa koliko su žara i energije učenici i nastavnici pristupili kreativnim radionicama u kojima su nastali izuzetni novogodišnji ukrasi”, kaže direktor Škole Miša J. LJubenović, i dodaje da i sama Škola zavisi od pomoći dobrih ljudi: samo smo primenili naš kredo pomozi da bi ti pomogli.

                           Na štandu, koji je bio postavljen u centru grada, 27. i 30. decembra prošle godine, zatekli smo šarenilo raznovrsnih ukrasa, svaki drugačiji od ostalih, jedinstven. LJudi prilaze, kupuju, neki stavljaju novac u kutiju za obolelog dečaka. Nije izostao ni finansijski efekat, tako da je na kraju akcije prikupljeno 25.000 dinara.

                       Ali to nije sve. U likovnoj radionici Škole je izrađena svojevrsna amajlija za malog Uroša, na kojoj je sa jedne strane lik Svete carice Jelene, a sa druge Hi Ro, Hristov monogram, koja će mu biti predata prvom zgodom, da je nosi sa sobom tokom svoje hrabre borbe sa bolešću.

                     Ovu humanitarnu izložbu u centru grada omogućila Fabrika umetnosti, organizator ovogodišnjeg Festivala Niš u srcu – Ulica otvorenog srca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare