HUMANITARNA AKCIJA GIMNAZIJALACA

 

LESKOVAC

Grupa mladih i talentovani gimnazijalaca priredila je izložbu fotografija „Momenat“ Tijane Žišić i promociju knjige „Niti sna“ Dimitrija Krstića. Sav prihod od prodaje fotografija i knjiga, kao i dobrovoljno dat novac, doniran je osmogodišnjem Nikoli koji boluje od leukemije i kome su za lečenje u Italiji potrebna velika novčana sredstva.
O knjizi Dimitrija Krstića je govorila profesorka Biljana Mičić koja je, između ostalog, rekla i da je knjiga „Niti sna“ sačinjena od priča, pesama i lirskih refleksija nastalih iz posebnog doživljaja sveta, života i vremena u kojem živimo. Slika sveta oko sebe i sveta u sebi koje „Niti sna“ ispredaju sačinjena je od mnoštva boja, nijansi i preliva koji otkrivaju bogatstvo unutrašnjeg sveta autora, njegovih razmišljanja, dilema, strahova, nadanja, razočarenja i radosti. Povlašćena reč, motiv ove zbirke jesu oči. Oči su i uplakane i tužne i slepe i uplašene i prazne. Njima se gleda prošlost, spoznaje stvarnost, leti kroz snove i vizije, zagleda u dušu, ali i u budućnost. Oči otkrivaju patnju i stradanje, ali i one žude za lepotom, ljubavlju, za smislom. Ova zbirka poetsko-proznih zapisa potvrđuje spanosnu misiju umetnosti, da opominje, upozorava, podseća, ali i da oplemenjuje i osvetljava duše ljudi.
Autor Dimitrije Krstić, učenik četvrtog razreda Gimnazije, dodao je da je cilj ove zbirke bio poziv da se kao ljudi, kao zajednica i kao kultura probudimo i postanemo ono što svako od nas u dubini svoje duše zna da trebamo postati. Smatram da u ovom svetu velika, najveća mana svih nas je nedostatak empatije i poverenja među ljudima.
Tijana Žišić na svojim fotografijama ima portrete, pejzaže, arhitektura, zapisi sa putovanja, kao i strip motivi. Svojim radovima želi da predstavi emociju koju nosi sa sobom, kao i mogućnost da zabeleži momenat i estetsku lepotu harmonije i boja. Za ovu izložbu Tijana kaže i da može da se shvati kao njeni trenutni memoari uhvaćeni kroz zum njenog objektiva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare