Humani gimnazijalci organizovali akciju “Dobrovoljno davanje krvi za decu obolelu od raka”

NIŠ

      Učenici Gimnazije „9.maj“ u Nišu organizovali su akciju „Dobrovoljno davanje krvi za decu obolelu od raka“. Mada učenici ove gimnazije i inače dva puta godišnje učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, ovog puta je akcija bila podstaknuta činjenicom da njihova drugarica iz škole, učenica prvog razreda, boluje od leukemija i da ima retku krvu grupu koja joj je sada potrebna. Gimnazijalci su odlučili da pomognu, ali su istovremeno doneli odluku da se njihova pomoć usmeri i ka svim mališanima koji se bore sa leukemijom.

     Akciju su organizovali Zavod za trasfuziju, NURDOR i Crveni Krst, a osim učenika gimnazije odazvali su se i učenici drugih srednjih škola kao i roditelji i profesori.

     „Učenici naše gimnazije je potrebna nulta krvna grupa, koja je izuzetno retka, ali smo akciju organizovali i za svu ostalu decu koja boluju od leukemije. Inače, naša gimnazija svake godine organizuje veliki broj humanitranih akcija. Uključujemo se i u akcije davanja krvi, ali sakupljamo i odeću kao i ostala sredstva da bismo pomogli drugima“, kažu učenici ove škole.

    Kako je broj onih učenika koji su želeli da pomognu bio veći od očekivanog, akcija je proširena, pa je krv prikupljana i za ostale mališane koji boluju od leukemije.

„Nama je svaka jedinica krvi značajna, jer se nikada ne zna u kom trenutku će koja krvna grupa zatrebati za koga i zbog čega. Upravo zbog toga pozivamo sve da dođu i doniraju dragocenu tečnost“, istakla je dr  Marina Todorović Simović iz Zavoda za transfuziju krvi Niš.

      Učenicima Gimnazije „9.maj“ pridružili su se i njihovi vršnjaci iz ostalih srednjih škola u gradu koji su preko društvenih mreža saznali za ovu akciju.

    „Želeo sam da dam krv i ranije, ali sam bio maloletan, a sada kada sam napunio 18 godina učinio sam to bez razmišljanja. Drago mi je i osećam se ispunjenije kada znam da sam nekome pomogao kada mu je pomoć bila potrebna. Svestan sam slogana da naše malo nekome znači mnogo“, kaže Dimitrije Kocić, učenik ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu koji je animirao i svoje vršnjake da mu se pridruže.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare