Hida: Ustav Kosova ne dozvoljava pripajanje drugih teritorija , pismo samo za dnevnu političku upotrebu

BUJANOVAC

Po aktuelnom Ustavu Kosova,Skupština Kosova nema to pravo da pripaja ili odvaja neki deo Kosova, rekao je danas za JUGpress šef odborničke grupe Demokratske partije u Skupštini opštine Bujanovac Hajredin Hida

On je dodao da Demokratska partija nije dobila nikakav  poziv da bude “ supotpisniki nekakvog pismo Skupštini Kosova koje je ,kako smo obavešteni, potpisala samo Partija za demokratsko delovanje (PDD)  Šaipa Kamberija, što može da se kategorizuje kao jedno partijsko pismo!”

Hida je rekao da je Demokratska partija pre nekoliko dana zatražila da Kosovo preduzme konkretne korake, koji su u njihovoj nadležnosti a usmereni su na poboljšanje položaja Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo I Medvedja.

“Zatražili smo od Skupštine Kosova da se obaveže izvršnu vlast da svim gadjanima iz Preševske doline, koji su nastanjeni na Kosovu , da putne isprave i lične karte, odnosno državljanstvo Kosova,ali i da omogući i svim Albancima iz doline da,  ako traže,dobiju državljanstvo! Zatražili smo I da Vlada Kosova napravi posebnu budžetsku liniju za pomoć Preševskoj dolini u besplatnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekao ej Hida.

On je dodao da je DP zatražil I da Kosovo finansira projekte u kulturi,obrazovanju, infrastrukturi i u ekonomiji u tri opštine na jugu Srbije kao I da Albanci iz Preševske doline budu priviligovani u protoku robe, trgovini i u saobracaju.

“Tražimo I da se licenciraju svi diplomirani lekari, pravnici a i ostali kako bi imali pravo na praksu i staž koji bi uradili na Kosovu “, rekao je Hida.

Demokratska partija je tražila I da Albanci iz Preševske doline  “ne budu taoci odnosno dežurni krivci u zategnutim odnosima Prištine i Beograda! Jednostavno,  tražimo da Kosovo radi isto za Albance Preševske dolinekao sto radi Srbija za Srbe sa Kosova”, rekao je Hida I dodao da  DP “u  svom optedeljenju nije zaiteresovana za situacije sa dnevno političkom pozadinom nego za istinske promene”.

“Dakle ovo pismo poslato do strane “tri musketara (kao nazva predsednika PDD I opštine Bujanovca Šaipa Kamberi, poslanika u Skupštini Srbije Fatmira Redžepi I predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafu) nije ništa drugo sem jedan politićki letak za dnevno političku upotrebu”, smatra Haredina Hida. Predsednik Demokratske partije je Nagip Arifi, bivši predsednik opštine Bujanovac  

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Пpocтитутки Бишкeкa