Helsinški odbor: Represija nad kulturom različitosti

BEOGRAD-BUJANOVAC

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zahteva da dva kratkometražna filma na albanskom jeziku – “Tišina ubija” (Heshtja vret) i “Neverni” (I pabesi) budu odmah prikazani u bujanovačkom Domu kulture. Sud o oba filma treba da donesu filmska kritika i publika, a ne tužilaštvo koje se ovde pojavljuje kao cenzor. Ovakva vrsta pritisaka na autora filmova i institucije kulture u sredinama u kojima žive nacionalne manjine, produbljuje atmosferu straha, ubija interkulturalnost i ograničava umetničke slobode.

Filmove, koji su trebali da budu prikazani 10. juna u Domu kulture u Bujanovcu, zaplenilo je Više javno tužilaštvo u Vranju po nalogu Ministarstva kulture Srbije, a njihovo prikazivanje odloženo je do daljnjeg. Osim toga, Tužilaštvo je obavilo informativni razgovor sa direktorom Doma kulture u Bujanovcu Jetmirom Ismaljijem i autorom filmova “Tišina ubija” i “Neverni” Ganijem Veseljijem.

S obzirom na sve veću radikalizaciju unutar zemlje i opšti kontekst, imamo ozbiljne sumnje da su filmovi zarobljeni samo zato što su na albanskom jeziku u produkciji nacionalnog Saveta Albanaca i uz finansijsku pomoć Vlade Kosova. Strahujemo da će se ovakva praksa nastaviti.

Umesto nacionalno orijentisanih kulturnih modela i fasadnog multikulturalizma, Helsinški odbor smatra da treba razvijati interkulturnu osetljivost, interkulturalnu komunikaciju kao suprotstavljanje jednoznačnosti, zatvorenosti, ksenofobičnosti i stigmatizacijama, ideološkoj zadrtosti i ideološkom nasilju.

Helsinški odbor se zalaže za kulturnu politiku koja uvažava različitosti ambijenata i koja omogućava kreiranje autentičnih kulturnih politika na lokalnom i regionalnim nivoima. Pitanje kulturnih strategija ne odnosi se samo na kulturu, već istovremeno prožima kompletnu socijalnu strukturu koja usmerava društvo u jednom ili drugom pravcu.

Samo uvažavanjem autentičnih kulturnih politika će pokazati da se i Albanci tretiraju kao ravnopravni građani Srbije, navodi se u saopštenju Helsinškog odbora. (kraj) HO/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare