Hapšenje u Lebanu zbog javnog preduzeća koje je ugašeno u februaru 2021. godine

LEBANE

Hapšenje šest osoba u Lebanu je izvedeno zbog zloupotreba službenog položaja pod sumnjom da su učinjene u Javnom komunalnom preduzeću “Imovina” koje, odlukom Skupštine opštine Lebane, ukinuto u februaru 2021. godine.

Prema saopštenju MUP-a Srbije “pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv
korupcije Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za
suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su šest osoba zbog
postojanja osnova sumnje da su nezakonitim prisvajanjem novca JKP „Imovina“
Lebane izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja čime su to
preduzeće oštetili za više od 14,7 miliona dinara, saopštio je MUP Srbije.
Uhapšeni su B. J. (1973) odgovorno lice JKP „Imovina“ Lebane i zaposleni u ovom
preduzeću S. S. (1984), D. S. (1965) i J. S. (1984), kao i D. D. (1984) i R. S. (1951)
odgovorna lica tri preduzetničke radnje iz Lebana.

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćen i N. S. (1957) bivše odgovorno lice JKP „Imovina“ Lebane koji se
nalazi na izdržavanju zatvorske kazne”, navodi se u saopštenju.

Na sumnju da se u ovom JKP dešavaju razne nepravilnosti, koje su, a kakoo bi drugačije, bile povezane sa nezakonitim trošenjem para građana, ukazano je još na sednici Skupštine opštine Lebane 3. februara 2021. godine.

Rečeno je da je preduzeće “Imovina” za tri godine potrošilo 87 milion iz budžeta a nije prihodovalo ni dinar. ovo preduzeće je u medjusobnoj raspodeli direktorskih mesta izmešu SNS i SPS u Lebanu pripalo socijalistima čiji su odbornici bojkotovali sednicu.

Na toj sednici rukovodilac Uprave za finansije Saša Mladenović je rekao da je od 2017. godine do početka februara 2021. godine ovo preduzeće iz budžeta opštine dobilo 89 milona dinara a da u medjuvremenu nije imalo nikakv prihod.

Zanimljiva je geneza ovog Javnog preduzeća. Njega je osnovalo preduzeće „Alerio“ 2012. godine, koje se bavilo izradom projekata a osnovalo je i Autobusku stanicu u Lebanu koja postoji samo formalno.

Od 2017. godine  „Aleria“ ne postoji već novo Javno preduzeće  „Imovina“. Zanimljivo je da tad, kada je prestao da postoji njen osnivač, nije ukinuta i Autobuska stanica već je nastavila da postoji i dalje , imala je direktora i zaposlene radnike.

U obrazloženju predloga za likvidaciju je navedeno i da su JP „Imovina“ i Autobuska stanica samo proizvodili gubitke , da su sav novca dobijali iz budžeta ali da sami nisu ostvarili nikakav prihod.

Više od dve godine kasnije nastavljena su hapšenja zbog Javno komunalnog preduzeća koje je zvanično prestalo da postoji.

Međutim, upravo na ovom primeru u čije s esve džepove odliva novac svih građana, u ovom slučaju građana Lebana.(kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare