HALIMI: PROBLEMI SA BIRAČKIM SPISKOVIMA

PREŠEVO

 

Narodni poslanik  u Skupštini Srbije I predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Halimi rekao je za JUGpress da još uvek nije bilo ozbiljnog razgovora medju albanskih  strankama o eventualnom zajedničkom učešću na parlamentarnim izborima u Srbiji.

 

On je podsetio da su pred prošle parlamentarne izbore neki od lokalnih politričkih lidera Albanaca na jugu Srbije zagovarali bojkot izbora za parlament Srbije.

 

“Očekujem da će , kada bude I zvanično odredjen datum parlamentarnih izbora, početi I aktivnosti političkog vrha u Prištini I Tirani koji će poručivati da na izbore treba učestvovati. Ali,  poslednji put su ti njuihovi apeli zakasnili”, rekao je Halimi I dodao da će  PDD, koji godinama učestvuje I na parlamentrnim izborima,  sačekati na odluke drugih stranaka koje deluju medju Albancima pa će onda izaći u javnost sa svojim konačnim stavom .

 

“Naš stav u ovom trenutku  jeste da možemo da se dogovaramo oko zajedničke liste po principu proporcionalnog učešća u odnosu na rezultate koje smo imali na predhodnim lokalnim izborima. A za redosled poslanika mogu ćak da se uzmu u obzir I rezultati na narednim lokalnim izborima”, rekao je Halimi.

 

On medjutim, sumnja u mogućnost dogovora sa nekim od stranaka koje deluju medju Albancima, apostrofirajući pri tome predsednike opština Preševo I Bujanovca  Ragmi Mustafu ( predsednik Demokratske partije Albanaca) I Nagipa Arifija (predsednik Demokratske partije) za koje očekuje da će raditi “patriotsku” kampanjuu za lokalne izbore.

 

“Ragmi Mustafa je od početka išao na dobijanje jeftinih političkih poena  radeći kampanjuu da će bojkotovati parlamentarne izbore I da će se zalagati samo za interes lokala I opštine, koja je u sistemu Srbije. To su, dakle, samo prazne priče za glasače”, rekao je Halimi.

 

On je ukazao da  će se na  predstojećim izborima ponoviti problemi sa buračkim spiskovima u kojima su neadekvatno, ćirilicom , upisani  birači Albanci.

“U biračkim spiskovima je samo polovina imena glasača Albanaca upisano na albanskom . Ovaj problem je bio I pre četiri godine pa smo imali situaciju da je glasanje moralo da bude nastavlejno na pojedinim mestima I posle 20 časova jer ljudi koji imau pravo glasa nisu mogli da budu pronadjeni u biračkim spiskovima zato što su njuihova imena napisana neadekvatno  ćirilicom”, objasnio je Halimi.

 

On kaže da su  aktiviste njegove stranke proveravali u biračkim spiskovima u Preševu I da je taj problem ostao neotklonjen.

“Suština problema je u tome što ćirilicom ne mogu da s eadekvatno I precizno napišu imena I prezimena na albanskom. Na lokalnim izborima pre četiri godine su, onda, korišćene neke šifre I znaci koji su napravili još veću zabunu I gradjanima je , tako,  onemogućeno da glasaju iako na to imaju pravo”, kaže Halimi.

On je dodao da je PDD uputio predlog svim strankama koje deluju medju Albnacima da se zajedno traži od lokalne administracije u Preševu da uredi biračke spiskove  ali da do sada niko nije odgovorio na ovaj apell.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare