HALIMI : ASOCIJACIJA POLITIČKI MARKETING

PREŠEVO
Predsednik Partije demokratskog delovanja  (PDD) Riza Halimi  rekao je  za

JUGpress  da je  jučerašnje osnivanje Asocijacije albanskih opština Preševske doline „politički marketing“ i da je „predsednik opštine Preševo naročito žurio zbog mogućnosti da budu protesti nezadovoljnih zbog  zahvalnice koju je dao premijeru Srbije Aleksandru Vučići bez ikakvih zasluga“.

Halimi je rekao da je ovom „političkom“ odlukom „ponovljeno ono što smo več uradili

  1. godine“ kada smo glasali za Plitičku platformu „, rekao je Halimi.

 

On  je dodao da u Srbiji ne postoji osnov  za formiranje asimetričnih institucija, koa što postoji na Koosvu   i dodao kako očekuje d aće to biti rešeno promenom Ustava Srbije i odgovarjućim zakonima.

 

„U okviru tioh neasimetričnih  regiona, za čije se formiranje zalaže večina u Srbiji,  mogle bi da s eformiraju regionalne institucije ove tri opštine u specifičnim oblastima koje se  ne uspevaju rešavati postojećim mehanizmima“, rekao je on i dodao da  je jučerašnja sednica nabrzinu bila zakazana zbog „jeftinih političkih poena“.

„Predsedniku opštine Preševo  naročito se žurilozbog mogućnosti da budu protesti neztadovoljnih zbog  zahvalnice koju je dao premijeru Srbije Aleksnadru Vučići bez ikakvih zalsuga. Zahvalnicu nisu dali Leskovca ili Vladičin Han, u kojima je najvljeno otvaranje novih radnih mesta a i omogućavanje novih zapošljavanje

Ovde smo imali priliku da vidimo početak rda vanbolničkog poirodilišta na koje se čekalo  27 godina, što nije zanemarljivo  ali je  daleko manje od onoga što dobijaju druge opštine. „ rekao je Halimi .

On je doda da je  predsednik opštine Preševo, prilkoim te posete, imao podredjen položaj , kao domaćin, umesto da ukaže na probelme koji postoje u ovoj opštini i da zbog toga postoji nezadovoljstvo.

 

„Ako ne drugo, premijer Vučić ima obaveze i odluku Vlade Srbije iz juna  2013 godine koja je usvojila program za rešavanje urgentnih problema ovde i sem tog porodilišta nijedna od tih tema nije ozbiljno pokrenuta ovde.

I nemože se zameniti sve to sa kratkom posetom predsendiku opštine  koju smo dugo očekivali i koja je morala da bude daleko sadržajnija“, rekao je Hlaimi.

 

On je dodao da su  premijer, njegov zamenik i ministar odbrane  veoma žustro reagovali na samo pominjanje asocijacije iako je ona zakonom Srbije predvidjena.

„Član 89. Zakona o lokalnoj samoupravi kaže da  opštine u Srbiji mogu formirati asocijacije radi poboljšanja svojih kapaciteta, funkcionalnosti, radi ostavrivanja zajedbničkih interesa i mogu formirati i zajedničke  organizaciej, institucije , organe i orgnaizacije ali, naravno, sve to u kompetenciji lokalne samouprave.“, rekao ej Halimi i dodao da „ ona  nije u istom nivou kao što je u slučaju opština sa većinskim srpskim tanovništvom na Kosovu.“

Za ozbiljn eljude to je jeda

„Za  ozbiljne ljude to je početak. . Normalno je da ćemo se angažovati, u duhu Platforme iz 2006. godine da se taj nivo lokalne samouprave ili preko asimetričnosti ili preko regionalnizacije Srbije  orgnaizuje. Medjutim, moraju  prvo skuptšine opština Preševo, Bujanovac i Medvedja da se izjašnjavaju da li ulaze u tu  asociuaciju. To je nužno i tu mora da se uključe i odbornici Srbi“, ssmatra Halimi i dodaje da će „tu  biti i specifičnih

tema, koje se tišu samo Albanaca ali da se ekonomki razvoj tiče svih .

 

„Mi smo imali do 2005. godine  funkcionisala zajednička kancelarija za razvoj Preševa i Bujanovca, pre dev tri godine je ugašena, umesto da s erazvijaju njene ingerencije“,

 

Rekao ej Halimi koji jušerašnju sendicu ocenjuje kao „političku odluku zbog političkog marketinga predsednika opštine Preševo i interesnih razloga predsednika oppštine Bujanovca i Nacionalnog saveta Albanaca

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare