GSPRS Nezavisnost: Selektivna pravda i osuda

BEOGRAD

   Poslednji slučaj nasilja u srpskom obrazovnom sistemu potvrdio je nastojanje brojnih aktera javne svesti da svaki događaj (zlo)upotrebe za vlastitu promociju u dnevnopolitičke svrhe, bez suštinskog interesovanja za rešavanje nagomilanih problema, saopštio je GSPRS Nezavisnost.

“Očigledno je da se nepostojanje kulture dijaloga i tolerancije prema različitim stavovima i mišljenjima u javnosti prelilo i u oblast prosvete, te se u njoj preslikava sav vaspitni i moralni deficit učesnika obrazovnog procesa.

    Ako je nulta tolerancija na nasilje iskreno opredeljenje prosvetnih vlasti i celokupne javnosti, kako je moguće da svi učesnici ovog, za prosvetu jednog društva nedostojnog čina, nisu tretirani na zakonski i etički primeren način?

    GSPRS NEZAVISNOST osuđuje svaki oblik nasilja u društvu, ali ne pristaje na selektivnu primenu pravde i zakona. Razumemo obraćanje Zorane Mihajlović predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnnost u kome je „najoštrije osudila nasilno ponašanje profesora fizike“, ali nas brine izostanak kritike učenika koji su se nasilno poneli prema nastavniku. Unošenje u „facu“, štipanje, udaranje kikom po licu i pesnicama po vratu takođe predstavlja zabranjeno ponašanje kojim se, između ostalog, vređa ugled, čast i dostojanstvo, a što na osnovu člana 86. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja podrazumeva i isključenje učenika iz škole. Zato će GSPRS NEZAVISNOST pratiti postupanje ustanove i u slučaju nasilničkog ponašanja učenika i o tome obavestiti javnost.  

   Dok je na delu deklarativna podrška vlasti samo za prava učenika (a ne i za odgovornost) na naše oči nestaje elementarno vaspitanje i uvažavanje autoriteta znanja. Zato je neophodno da se svi zapitamo kako vaspitavamo mlade generacije i hoće li vrednosti koje one baštine biti odraz tradicionalnih vrednosti i moralnih načela”, dodaje se u saopštenju GSPRS Nezavisnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare