Disciplinski sudija FSRIS: Klubovi sami sebi prave probleme

LESKOVAC
Fudbalska prvenstva pod okriljem Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, Srpska liga ,,Istok” i tri zone ,,Jug”, ,,Istok” i ,,Zapad” nalaze se u punom zamahu i trenutno su na polovini prolećne sezone. Posebno interesantna biće borba za prvaka u Srpskoj ligi ,,Istok”, gde se jesenji višak bodova lidera jeseni Temnića 1924 iz Varvarina u potpunosti ,,istopio” i sada pirotski Radnički ima tri boda viška. Borba ova dva kluba za šampionsku titulu doneće sigurno mnogo toga zanimljivog i interesantnog u nastavku prvenstva, a koja će ekipa prva proći kroz cilj zasigurno je teško predvideti.
Ništa manje nije interesantna ni borba za očuvanje srpskoligaškog statusa. Ekipa Pukovca iz istoimenog mesta izgleda da se već pomirila sa činjenicom da je već sada siguran putnik za niži rang takmičenja, a ništa u boljoj situaciji nije ni ekipa Jedinstva iz Paraćina. Posle izuzetno blede i neubedljivog učinka u jesenjoj sezoni Radan iz Lebana sve boljim rezultatima u nastavku prvenstva u velikoj meri uvećao je svoje šanse da se može nadati opstanku. Mnogo brige za svoj status imaju i imaće ekipe Rtnja iz Boljevca i Radničkog iz Svilajnca, koje će takođe strepeti za svoj srpskoligaški status do kraja samog prvenstva.
Veoma je zanimljiv slučaj ekipe srpskoligaša iz Trstenika, koja je sebe dovela u grupu klubova da se moraju boriti za opstanak, jer su zbog stavljanja igrača u tim sa parnim kartoni kažnjeni sa tri boda, a zbog istog propusta sa jednim bodom kažnjena je i Budućnost iz Popovca.

 • U 7 odigranih i obrađenih kola na srpskoligaškom ,,Istoku” sudije su dodelile 10 crvenih kartona, od toga je 9 igrača kažnjeno je sa po 1 utakmicom ne igranja, dok je 1 igrač dobio zabranu nastupa 2 utakmice.Prema službenim licima izrečeno je 12 kazni, od čega su u 6 navrata bile kazne u vidu opomene, dok je novčana kazna bila određena 6 puta. U 11 slučajeva izrečene su novčane kazne prema pojedinim klubovima, a zbog nemarnosti i stavljanja u ekipu igrača sa žutim kartonima kažnjene su ekipe Trstenika PPT sa tri boda, dok je Budućnost iz Popovca, zbog istovetnog propusta, kažnjena jednim bodom – informiše nas disciplinski sudija FSRIS, Ivan Nikolić.
  I u zoni ,,Jug” bilo je propusta stavljanja igrača koji nisu imali pravo nastupa. Ekipa Pčinje iz Trgovišta koja je svo vreme slovila za jednog od najozbiljnijih kandadata za prvo mesto, i čitavo vreme je bila na čelnoj pozciji zone ,,Jug” tu svoju lidersku poziciju i dva boda više jednostavno je ,,poklonila” Vlasini iz Vlasotinca. Sada zonaš iz Vlasotinca ima pet bodova više, jer pored kazne od minus jednog boda, službenim rezultatom 3:0 Pčinja je izgubila i dobijene utakmice sa Pustom rekom i Jedinstvom iz Gornjeg Stopanja. Teško je poverovati da će ,,Rosuljci” propustiti priliku da bodovni poklon ne volarizuju u srpskoligaški status od naredne jeseni.
  Sa bodovnog konta, zbog istog propusta, sa minus 1 bodom, kažnjena je i leskovačka Sloga.
 • Sudije su crvenim kartonima u zoni ,,Jug” kaznile 19 igrača u prvih sedam kola. Po 1 meč kazne dobilo je 14 igrača, 2 igrača su zbog kazne odmarali 2 meča, dok je 1 igrač dobio 3 utakmice kazne, a 2 njih kažnjeni su sa 4 utakmice. Bilo je u 3 navrata prijave i prema službenim licima, pa je tako bilo jedne kazne u vidu opomene, dok su u 2 navrata izrečene novčane kazne. U 6 navrata izrečene su kazne prema klubovima zbog određenih prekršaja – detaljno obrazlaže nam svoje odluke u zoni ,,Jug” ,,dsisciplinac”, Ivan Nikolić. od koga smo dobili i informaciju i dešavanjima u ostale dve zone koje su predmet njegovog rada.
  U zoni ,,Zapad” bilo je 16 isključenja, 10 igrača dobilo je po 1 meč kazne, 3 igrača morali su da pauziraju 2 susreta, dvojici igrača odmerena je kazna od 3 meča, dok je 1 igrač dobio 5 utakmice kazne. Prema klubovima izrečeno je 8 novčanih kazni, dok je 4 samo opomenuto.
  Zona ,Istok”, takođe, je imala probleme koje je moprao da rešava disciplinski sudija FSRIS, i one izgedaju, skoro isto, kao i napred navedenim ligama.
  Crvene kartone u zoni ,,Istok” zasluženo su dobili 16 fudbalera, od čega je 14 igrača dobilo kazne od 1 utakmice, 1 igrač bio je kažnjen sa 2 meča, a 1 morao je da pauzira 3 prvenstvene utakmice. Novčane kazne određene su za 4 službena lica klubova, dok su novčane kazne u 18 slučaja izrečene klubovima, a bilo je i 5 opomena klubova.
  Ivan Nikolić je iskusan u radu, disciplinskog sudije, i tako je već stekao reputaciju uspešnog i priznatog sportskog radnika, pa se tako više godina nalazi na visokim funkcijama u pojedinim organima FS Srbije i FSRIS i svakako je meritorna osoba koja može iz poštovanja i sprovođenja Disciplinskog pravilnika, da kaže svoj sud o dosdašnjem događanjima na teritoriji FSRIS.
 • Imajući u vidu, nastupajuću reorganizaciju i svuda neizvesnu borbu za vrh tabele, pa i ispadanje, disciplina je, za sada, na viskom nivou, a sama organizacija utakmica i ponašanje svih aktere za svaku pohavlu. Međutim, zabrinjava to, što se uvođenjem pauze nakon 4 žutog kartona želelo da se olakša klubovima, ali naprotiv, najveći problem je nedovoljna budnost klupskih administracija, koja je zašto ne reći, u dobroj meri ,,pomogla” da se reši dilema oko prvaka u zoni ,,Jug, a u još većoj meri zakomplikovala borbu za opstanak na srpskoligaškom ,,Istoku” – mišljenja je Ivan Nikolić disciplinski sudija FSRIS, koji uvek pedantno i analitično i uz puno argumentacije iznosi sve detalje iz delokruga njegovog rada.
  Da bi se prvenstva odvijala po pozitivnim propisima i samih Propozicija takmičenja, odgovornost imaju sami klubovi i naravno organi saveza. Ko koliko i kako sve to poštuje, ponekad, zna da dođe i na naplatu. Nedovoljna ažurnost pojedinaca iz nekih klubova u dobroj meri poništila je sve ono što su njihovi fudbaleri ostvarili na fudbalskom terenu.
  Šta reći posle svega, nego da su sami klubovi sami napravili probleme.Baš, zbog toga, i istinske regularnosti tekućih prvenstava i u interesu fudbalskog sporta je poštovanje i primena svih propisa koji su u službi fudbala.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare