GS KUM ,,Nezavisnost”: RTV žrtve batinaša proglasio krivcima, hitno sankcionisati odgovorne za huškanje na nasilje

BEOGRAD

Granski Sindikat kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost” najoštrije osuđuje neprofesionalno, neetičko i sramno izveštavanje portala Radio-televizije Vojvodine (RTV) o protestu solidarnosti održanom u utorak, 11. juna 2019. godine, u Novom Sadu zbog prebijanja trojice studenata Univerziteta u Novom Sadu, te traži da odgovorni za to budu odmah sankcionisani.

“Web portal pokrajinskog javnog servisa koji finansiraju građani objavio je skandalozan tekst o ovom protestu u kojem je bez ikakvog dokaza i provera preneo tabloidni pamflet u kojem se studenti koji su bili žrtve batinaša, kao i pojedine javne ličnosti optužuju za ,,veliku prevaru”.

U izveštaju sa naslovom ,,Protest studenata u znak solidarnosti”, objavljenom na portalu JMU Radio-televizije Vojvodine 11. juna 2019. godine, link http://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/protest-studenata-u-znak-solidarnosti_1024939.html, ispod podnaslova ,,Tuču huligana opozicija pokušala da predstavi kao napad na opoziciju”, iznete su ozbiljne optužbe i uvrede na račun prebijenih studenata i nekoliko javnih ličnosti, a zbog njihovog društvenog ili političkog aktivizma koji nije po meri aktuelne vlasti.

Takav nivo izveštavanja ne samo da predstavlja kršenje novinarskog kodeksa i pravila profesije, već i Zakona o javnim medijskim servisima i krivičnih propisa.

Međutim, paušalnim i smišljenim  javnim blaćenjem pojedinih javnih ličnosti, pa i samih žrtava, RTV je ušao i u izuzetno opasnu kampanju širenja lažnih vesti,  govora mržnje i izazivanja tenzija u društvu koje bi mogle da imaju nesagledive posledice.

Granski Sindikat kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost” i zaposleni u RTV-u , članovi tog sindikata, upozoravaju rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine da se hitno oglase o ovom opasnom incidentu u pokrajinskim javnom servisu, sankcionišu odgovorne za taj besramni čin i javno se izvine javnosti i građanima koji finansiraju ovaj medij. To je njihova obaveza prema javnosti, ali i prema zakonima ove zemlje.

Svako ignorisanje te obaveze, značilo bi da stoje iza uređivačke politike čiji cilj je podsticanje nasilja u društvu”, navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare