Grupa eminentnih lekara i profesora predlaže dr Stevu Stanišića za nagradu “11.januar“

NIŠ

Grupa emininetnih lekara i profesora sa  klinika Kliničkog  centra Niš pokrenula je inicijativu  da doktor  Steva Stanišić bude jedan od dobitnika najvišeg priznanja u Nišu, nagrade “11. januar”, koja se svake godine dodeljuje pojedincima i organizacijama za izuzetna dostignuća.

Smatraju da je doktor  Stanišić,  koji je infektolog  i anasteziolog, i više nego zaslužio ovo priznanje  dodajući da je jedan je od retkih lekara koji je od početka pandemije koronavirusa više vremena proveo sa pacijentima nego sa svojom porodicom, a sada je u izoloaciji jer se na dežutsvu od pre desetak dana inficirao virusom.  Inicijalna kapisla za pokretanje ove inicijative je post koji na svojoj fejsbuk strani objavio hirurg dr Bojan Jovanović.

                   “Za mene zaslužuje orden anđeoskog krila, za sve što je učinio tokom epidemije Covida. Čovek koji je više vremena proveo u kovidu nego sa porodicom, kao šef intenzivne nege posle 38 dana,  skinuo je pacijenta sa respiratora, on je čovek koji uvek kaže ′′ Iza mene…”, a ne ′′ Samo napred!” Kulturno, obrazovano, nenametljivo, ne reklamirano”- objavio je dr Bojan Jovanović u svom postu.

                    Kada sam objavio post, dodaje dr Bojan Jovanović, rekao sam ono što sam mislio da je pravi junak korone u Nišu naš kolega Steva Stanišić.

                    “Nisam ni slutio tada da ću imati ovoliko istomišljenika koji smatraju da kolega Stanišić zaslužuje nagradu za sve što je uradio od kada je progralešena pandemija kovida. Smatram da je ovo vreme za prave heroje, a mi smo tu da ih podržimo”- kaže Jovanović.

                    Dr Steva Stanišić je pomalo zatečen ovom inicijativom, ali priznaje da mu je drago jer dolazi od njegovih kolega koji su izuzetni stručnjaci i koji su kao i on spremni da u svakom trenutku i bez razmišljanja pomognu pacijentima.

                    Dr Steva Stanišić je trenutno u kućnoj izolaciji. Oseća se dobro i kolege su ga već obavestile o tome  da žele da ga prijave za nagradu Grada Niša.

                    Prema njegovim rečima tačno je to da se  zarazio za vreme dežurtsva, ali dodaje da se i to dešava u situaciji kada želite svima da pomognete. U želji da što pre stigne do pacijenta jer su ga sestre hitno pozvale dr Steva Stanišić nije uspeo da obuče celokupnu zaštitnu opremu.

                    “To se jednostavno dogodilo. U tom trenutku sam već bio sa jednim pacijentom, a onda  su me sestre hitno pozvale. Žureći da što pre stignem do pacijenta nisam se adekvatno zaštitio”- kaže dr Steva Stanišić i dodaje:

                     “Znate, u takvim trenucima pred vama su dve mogućnosti. Jedna je da se zaštite, a onda dolazi druga, nekome je potrebna što hitnija pomoć. Oblačenje potpune zaštitne opreme traje, a za pacijenta je svaki trentak dragocen. Znači, mogu da zaštitim sebe ali da za pacijente bude kasno jer sam izgubio najdragocenije vreme koje je njemu bilo potrebno. U tom slučaju moja zaštita ničemu nije služila, ili da žurim i što pre pomognem pacijentu. To je naka vrsta etičke i moralne dileme. Odlučio sam se za pacijenta jer sam već imao i masku i vizir, ali, eto, dogodilo se”- kaže dr Steva Stanišić.

                  Kada se bude oporavio vratiće se svojim pacijentima, a njegove kolege čekaju da Grad Niš objavi Konkurs za dodelu nagrade “11.januar”. Pred članovima Komisije koja o tome odlučuje naći će se i ime dr Steve Stanišića, lekara koji u svakom trenutku misli na pacijente, čoveka koji se za čoveka bori do kraja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare