GRECO: Srbija zadovoljavajuće primenila samo jednu od 24 preporuke za sprečavanje korupcije

BEOGRAD

Od 24 preporuke – deset je delimično primenjeno, a 13 nije sprovedeno.

Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) objavila je danas izveštaj o Srbiji u kojem je zaključeno da je na zadovoljavajući način primenjena samo jedna od 24 preporuke navedene u Izveštaju o evaluaciji pete runde.

Ocenjeno je da je napredak ostvaren u primeni preporuka koje su date u Izveštaju pete runde evaluacije 2021. godine o sprečavanju korupcije i unapređenju integriteta centralne vlade i agencije za sprovođenje zakona u toj oblasti.

Od 24 preporuke, kako je zaključeno, deset je delimično primenjeno, a 13 nije sprovedeno.

Preporuka koja je ispunjena na zadovoljavajući način tiče se toga da se što pre ustanovi telo odgovorno za evidentiranje i vrednovanje poklona i da vrednost povremenih poklona koje mogu da zadrže policijski službenici bude znatno smanjena.

U saopštenju GRECO navedeno je da će u narednih 18 meseci biti potreban dalji napredak kako bi se postigao adekvatan nivo usklađenosti sa preporukama.

Šef delegacije Srbije pozvan je da dostavi dodatne informacije u vezi sa sprovođenjem preostalih preporuka, odnosno preporuka I- XXI i od XXIII-XXIV do 31. decembra 2025. godine.

FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare