Gran pri “Živojin Žika Pavlović” Ivanu Ikiću za film “Oaza”

LESKOVAC

Reditelj Ivan Ikić dobitnik je Gran prija“Živojin Žika Pavlović“14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije za film „Oaza”. Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu reditelj Goran Marković, reditelj Klemen Dvornik i glumac Marko Janketić. Žiri je u obrazloženju za nagradu saopštio da je“Reditelj sa jednostavom lakoćom filmskog jezika i nenametljivim rediteljskim postupkom otkriva neobičnu, a univerzalnu ljubavnu priču.”

Drugu nagradu žiri je dodelio Danilu Šerbedžiji za film „Tereza 37“, a treću Antoneti Alamat Kusijanović za film „Murina“. Specijalno priznanje za režiju dobio je Srđan Dragojević za film „Nebesa“.

Dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu rolu u filmu „Tereza 37“ Danila Šerbedžije, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je slovenačkom glumcu Sandiju Pavlinu za ulogu u filmu „San Remo“u režiji Miroslava Mandića”.

U selekciji „Divlji film“ žiri u sastavu: Marko Sopić reditelj, Kosta Peševski dramaturg i Siniša Cvetić, reditelj, za najbolju režiju nagradio je Dalibora Matanića za  „Zora“ jer “Ovo ostvarenje na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizuelnom estetikom predstavlja upravo ono što smo tražili u ovoj selekciji.”

Gran pri “Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja u selekciji Studentski film osvojila je Isidora Ratković iz Sarajeva za film „Zašto ne zaplešete?“. Druga nagrada pripala je Matiji Lukaču iz Srbije za režiju filma „Polica 21“, a treća nagrada Nikoli Vučiniću iz Crne Gore, reditelju filma „Velika dostignuća“. Članovi žirija su bili: Kosta Peševski, Dragan Jović i Miloš Vlalukin.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare