Gradski štab u Vranju: Obavezno poštovanje svih propisanih mera

VRANJE

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, u sredu, je  razmatrana trenutna epidemiološka situacija na teritoriji grada Vranja.

Bilo je reči o poštovanju propisanih posebnih mera Vlade Srbije za lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija. 

To se, pre svega, odnosi na zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, kao i zabranu organizovanja svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija. 

Ponovljeno je da ugostiteljski objekti, koji nemaju baštu, kao i noćni klubovi rade od 7 do 23 sata. Rad mora da bude organizovan tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. 

Razmatrane su i preventivne mere koje se odnose na predškolske i obrazovne ustanove, koje nalažu da se u obrazovnim ustanovama odlože okupljanja, a prijemni i drugi ispiti budu sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica). 

U svim zatvorenim prostorima, obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, kao i u javnom prevozu, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. 

U javnim parkovima i na igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. 

Zabranjeno je korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane. 

Naglašena je neophodnost česte dezinfekcije svih javnih objekata, dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka), kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava. 

I u verskim objektima, je neophodno sprovođenje mera zaštite i prilikom vršenja verskih obreda. 

Gradski štab za vanredne situacije doneo je zaključak kojim se apeluje na sve građane da se ne opuštaju i poštuju sve propisane mere, kao i da informacije o eventualno uočenim nepravilnostima u pogledu poštovanja propisanih mera Vlade Srbije na suzbijanju i sprečavanju širenja virusa kovid-19 mogu da prijave Odeljenju Komunalne policije na broj 017/405-590. 

Predstavnici ovog odeljenja su u obavezi da putem megafona podsećaju građane na poštovanje fizičke distance i nošenje zaštitinih maski i na otvorenom prostoru, posebno na mestima gde je velika frekvencija ljudi. 

Vranjskom „Vodovodu” i „Komradu” naloženo je  da što češće vrše dezinfekciju saobraćajnica, javnih površina i dvorišta školskih i predškolske ustanove. 

Naloženo je stručno-operativnim timovima za kontrolu privrednih subjekata, kontrolu javnog prevoza, ugostiteljskih objekata, predškolskih i školskih ustanova da intenziviraju nadzor poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa. 

Odseku inspekcije rada preporučeno je  da pojača kontrolu poštovanja mera od strane zaposlenih, posebno u trgovinskim objektima i fabrikama, kao i Odseku sanitarne inspekcije da intenzivira kontrolu poštovanja fizičke distance i broja ljudi u zatvorenom prostoru.

Sednicom Gradskog štaba u Vranju je predsedavao gradonačelnik Slobodan Milenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare