Gradske stipendije za najbolje učenike i studente

NIŠ

Komisija za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata   Grada Niša raspisala je javni poziv za stipendiranje  srednjoškolaca i studenata. Prijave se podnose do 20.februara. Stipendija koju dodeljuje Grad Niš korisnicima se isplaćaju u 12 mesečnih rata. Visinu mesečnog iznosa stipendije utvrđuje Komisija na osnovu raspoloživih sredstava u budžetu Grada Niša.

     Srednjoškolci koji žele da se se prijave za gradsku stipnediju moraju da zadovolje kriterijume koji su navedeni u javnom pozivu, a jedan od njih je i da su tokom školovanja ostvarili minimalni prosek 4,5. Osim toga, jedan od uslova je i da su u poslednje tri godine osvojili jednu od prve tri nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima koje je Ministarstvo prosvete utvrdilo Kalendarom takmičenja. Važan kriterijum j i da su učenici škole čiji je osnovač Republika Srbija, ali i da nisu korisnici neke druge stipendije.

   Jedan od uslova za studente je da nisu straiji od 26 godina i da imaju prosek tokom studiranja najmanje 9. Pravo na stipendiju imaju studenti prvog, drugog i trećeg stepena studija, odnosno da se nalaze na osnovnim, master ili doktorskim studijama. I za studente važi kretirijum da studiraju na fakultetima čiji je osnivač i da njihovo školovanje finansira Republika Srbija. Kandidati za stipendiju koji su na drugom ili trećem stepenu studija moraju da prilože i dokaz da nisu u radnom odnosu.

    Studenti prve godine osnovnih akademskih studija, osim što ispunjavaju opšte uslove i kriterijume za dodelu stipendija, mogu ostvariti pravo na stipendiju samo ukoliko su najmanje jednom u poslednje tri godine osvojili jednu od prve tri nagrade na republičkim ili međunarodnim takmičenjima koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrdilo Kalendarom takmičenja.

    U konkursu se  ističe da se u obzir ne uzimaju diplome, sertifikati i priznanja sa smotri, festivala, turnira i sličnih takmičenja i manifestacija, niti pisma preporuke i nagrade sa školskih, gradskih, okružnih, regionalnih, pozivnih, prijateljskih i drugih nezvaničnih takmičenja.

   Odluka o izboru kandidata biće objavljena na zvaničnom sajtu Grada Niša, na oglasnoj tabli organa i službi Grada u Ulici Nikole Pašića, kao i na oglasnoj tabli Gradske uprave za društvene delatnosti u Voždovoj ulici.

   Sve  informacije o uslovima za prijavu na Javni poziv za stipendiranje talentovanih učenika i studenata ali  i obrasci koje je potrebno popuniti zainteresovani srednjoškolci i studenti mogu  da pronađu  na sajtu grada, na stranici https://www.ni.rs/javni-poziv-za-stipendiranje-talentovanih-ucenika-i-studenata-u-2023-godini/.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare