Gradska izborna komisija odbila sve zahteve za poništenje glasanja glasovima predstavnika SNS, SPS i Rangelova

LESKOVAC

Većinom glasova Gradska izborna komisija Grada Leskovca odbila je sve prigovore u kojima su se tražila poništenja izbora na 15 biračkih mesta, kao i dva zahteva kojima su tražena poništenja na svih 194 biračkih mesta. Zahtevi za poništenje izbora su raziličiti od biračkog mesta do mesta, recimo traži se poništenje zbog boravka kandidatkinje sa odborničke liste preko dva sata na biračkom mestu, koja je pritom proveravala birački spiska i lica koja su do tada glasala, učešće maloletnog lica u izbornim radnjama, iznošenja biračkog spiska i glasačkih listića van biračkog mesta, dozvoljavanje da neko glasa umesto neke osobe koja nije na biračkom mestu, glasanje bez ličnih karata, neupotreba UV lampe, birači nisu prskani sprejem, dopisivanje birača u birački spisak, pokušaj iznošenja glasačkog listića sa biračkog mesta, ispostavljalo se da u biračkom spisku već postoji potpis na mestu osobe koja je došla da glasa, da je u biračkoj kutiji bilo u 9:00 osam listića, a pet potisanih glasača na biračkom spisku, nepopunjen kontrolni list, a na jednom biračkom mestu je došlo i do verbalnog sukoba između penzionera i članova SNS-a zato što penzionerima nisu isporučeni paketi koji su im obećani.

Kao razlozi za odbijanje su navedeni neosnovanost, te neblagovremenost, nepotpunost i nerazumljivost. Prigovori su podneti od dve izborne liste i to „NARODNI POKRET SRBIJE LESKOVAC – Miroslav Aleksić – Za Leskovac ZAJEDNO – dr Nenad Zdravković“, te „ŽIVETI SLOBODNO-MARINIKA TEPIĆ-ZDRAVKO PONOŠ (Demokratska stranka – SRCE – Stranka slobode i pravde)“. Po jednom predstavniku ove liste odobrne je uvid u izborni materijal.

Zoran Stamenković, član GIK-a, kaže da se radna grupa koja je razmatrala prigovore i predložila GIK-u da ih odbije, bavila formom, a ne suštinom.

„Sva objašnjenja radne grupe su suvoparna, a po tome nije bilo nikakvih nepravilnosti, sve je bilo u redu. Da li je dozvoljeno da se kandidat za izbore zadržava na biračkom mestu? Niko ne sme da se zadržava na biračkom mestu nakon glasanja. Imali smo nasilje na biračkim mestima, policija je vršila uvid… Tužilaštvo u Leskovcu je podiglo optužnicu protiv nekoliko lica jer su učinili krivično delo ugrožavanja sigurnosti i sprečavanje održavanje glasanja na biračkom mestu u Svircu. I kaže se da je sve bilo u redu.“

Protiv prigovora dve opozicione liste glasali su predstavnici SNS, SPS i Rangelova. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Kukala nam roditelj 2
Kukala nam roditelj 2
5 meseca pre

Ni oni sami vise neznaju niti su se dogovorili da li su opozicija ili “opozicija”