Gradska autobuska stanica: Ko je kriv a ko nije

LESKOVAC

VD direktor Gradske autobuske stanice (GAS) Leskovac Ivan Đorđević rekao je na današnjoj sednici Skupštine grada da je projekcija poslovanja u 2019. godini ovog preduzeća bazirana na projekciji konsolidacije i stabilizacije u poslovanju.

„Razlog ovome je što smo tokom 2018. godine imali vanredne izdatke po osnovu sudskih presuda zaposlenih koji su bili otpušteni 2015., pa sudskim presudama vraćeni na posao uz obavezu naknade izgubljene zarade, sudskih i advokatskih troškova i to je preduzeće koštalo preko 14 miliona. U odnosu na 2018. godinu smanjiće nam se troškovi neproizvodnih usluga kao što su advokatske usluge, sudski troškovi i troškovi veštačenja, što će doprineti ukupno pozitivnijem stanju. Na nama je da se sada presaberemo i da u 2019. godini probamo da konsolidujemo poslovanje, povećamo radnu disciplinu i izvršavanje radnih obaveza. U tom smislu je pripremljen kolektivni ugovor koji je usaglašen sa sindikatima preduzeća. Mi očekujemo da u narednoj godini od ministartsva dobijemo stalnu licencu za autobusku stancu, što bi doprinelo boljem poslovanju i većem rejtingu stanice. Projektovana dobit u 2019. bi trebala da bude 1,2 miliona, a da bi to postigli moraćemo da povećamo povezivanje i umrežavanje većeg broja linija, kako u domaćem, tako i međunarodnom saobraćaju. Mi imamo i problem sa tzv. trećom fazom izgradnje autobuske stanice čija gradnja je započeta pre nekih desetak godina. Taj objekat nije ni konzerviran, nego prepušten zubu vremena. Tu nije napravljena finansijska konstrukcija i sada objekat stoji. Potrebno je da se prvo legitimiše ko je investitor, da se finansijska konstrukcija sagleda u poziciji građevinske kvalifikacije objekta, odnosno da li može da se nastavi sa gradnjom objekta, kako bi se opredelili šta i kako dalje.“

Nenad Filipović (Jedinstvena Srbija) se prisetio da je Đorđević četvrti direktor od 2012. godine.

„Drago mi je da neko govori koji su problemi i da ih ne baca pod tepih, nego pokušava da ih reši. Svako od prethodnih direktora je pokušao da se bori sa prevoznicima i nije uspeo, a to je problem koji treba da reši gradska uprava. Ali, i prevoznici se žale na autobusku stanicu, kažu da im ne isplaćuje ono što treba…“

Nenad Zdravković (Za Leskovac – ZAJEDNO) izneo je među primedbama tvrdnju da je direktor Đorđević “multipraktik čovek od poverenja. Kao član DS-a ste bili načelnik Uprave za javno-komunalne poslove, nakon toga ste bili član Gradskog veća, pa načelnik Uprave za skupštinske poslove, osim posla koji obavljate u PIO fondu sada ste i direktor „GAS-a“. S obzirom da ste radili pet različitih poslova, očigledno je da ste jako kvalifikovani da budete i načelnik Gradske uprave, pa mi je čudno što vas tu nisu predložili.

Očigledno je da gradonačelnik ima veliko poverenje u vas i poslao vas je tamo gde ima veliki problem. A cilj koji ima tamo je prodaja autobuske stanice i vi treba to da pripremite za privatnika koji će to da kupi, što ste vi i stavili u vašem programu.

Vi ste naveli koji su problemi sa kojima se susrećete, ali niste naveli imena i prezimena onih koji stvaraju probleme. Dajte da vidimo koji su ti prevoznici… Čiji su kiosci koji prodaju karte pored autobuske stanice… Ko je odgovoran za 14 miliona koja su data zbog otuštenih radnika? Ko je bio pravnik, ko je bio direktor te godine, pa ste vi sada zbog toga u problemu…“

Nakon izlaganja Nenada Zdravkovića javio se gradonačelnik Goran Cvetanović koji je rekao da prva asocijacija kada se pomene autobuska stanica je da nešto nije u redu.

„Jedna dobra ideja da Leskovac ima funkcijski i dopadljivi objekat je vremenom devalvirao. Zato je najzaslužniji koncept, odnosno početni izbor subjekata koji će da obavlja poslove pružanja staničnih usluga. Setimo se da je taj prostor bio močvara, devastirana površina, na kojoj su se brali „mačići“ kao barska biljka koja samo služi za ukras. Bila je i stanica Jugekspresa. Izabran je prostor sa tim prirodnim svojstvima koja su kasnije izdominirala što se vidi na poziciji treće faze izgradnje započetog objekta koji je konstantno poplavljen, a setite se i podvožnjaka… Nigde još zabeleženo da lokalni Fond za razvoj označi i izabere u javnom sektoru grada kao osnivač jednog preivrednog društtva, mislim na „Legas“, koji je započeo da obavlja posao pružanja staničnih usluga. Obično je bilo pravilo da formalni investitor bude Direkcija ili u najboljem slučaju Grad Leskovac, a da se posle odlukom skupštine ili izvršnih organa odredi kome će objekat dati na korišćenje… Gradski javni fond osnovan kao privredno društvo, autonomno i formalno, je sam odlučivao o statusu, pa kasnije o poslovanju društva „LEGAS-a“ i sve se to dešavalo u vreme Demokratske stranke. Gde je tu bio kontralni mehanizam grada, jedinice lokalne samouprave, ko je odgovoran za obavljanje javne i komunalne delatnosti javnog prevoza? Kad se na to doda i konstantni format partijskog preduzeća sa svim negativnostima koje jedno partijsko preduzeće može da ima, naročito kod zapošljavanja podobnih direktora i partijskih drugova, utisak je kompletan… Preduzeće mora da se stabilizuje i da se domaćinski posluje.

Dva se strateška cilja koja se nameću, prvo veliki je izuzetak da poslove staničnih usluga pruža javno preduzeće, jer je pravilo i intencija zakona da paket prevoza uključuje stanične usluge koje pružaju javni prevoznici, a ne javno preduzeće. Falje, ogromne pare su utrošene na treću fazu autobuske stanice. Investicija je bila ogromna, zahvat u građevinskom smislu impozantan, bez ikakve prethodno urađene gradske analize i pri tome da li je uopšte potrebno da Grad Leskovac ima takav objekat. Započeta je gardnja sa početnim formalnim investitorom, Fondom za razvoj, oni su sve radili, finansirali investiciju i nadzor, kako za cilj treba da imamo predimenziranu investiju. Ali, tako su se menjali investitori i potrebe za građevinskom dozvolom. Utisak je da tu bilo mnogo ličnih interesa.

Sada je trenutno građevinska dozvola direkciji „LEGAS“, a on više ne postoji, a kako su pare potrošene čak i od prodaje lokala, krenulo se sa pravilom „pređi brigo na drugoga“. Objekat je trenutno u propadanju, potrebna je procena stručnjaka u kakvom je stanju i da li uopšte može da se nastavi gradnja.

Nije mi jasno kako je započeta prodaja lokala prevoznicima, koji su bili tu da prodaju svojoe putne karte, a poznato je da autobuska stanica prihoduje upravo od provizije za prodate karte. Neko je hteo svesno da oduzme posao javnom preduzeću. Treba biti oprezan i naći rešenje sa potrebom da Leskovac ima stanicu koja funkcioniše u interesu i građana i grada. Moramo da u korelaciji sagledamo i prevoznike koji ponekad deluju odmetnuto, ne podržavaji i ne pridržavaju se pravila propisanim lokalnim odlukama u vršenju javnog prevoza. Nema više političkog odlučivanja bez pokrića struke i analize, nego treba da se najbolji izbor da li organizacioni oblik javnog preduzeća treba da ostane ili treba da se razmišlja o javno-privatnom partnerstvu. Ja kao političar u ovom trenutku sam uvek bio da struka da odgovor.

A što se tiče zahteva Nenada Zdravkovića o imenu i prezimenu, evo ja ću da kažem. Gojko Veličković je bio predsednik opštine, direktor banke i vlasnik privatnog preduzeća koje je izvodilo radove na Gradskoj autobuskoj stanici. Objekat je predat i počeli su da grade lokali. Svi su žurili da kupe te lokale, prva, evo vidim je, Jovana, član Gradskog veća ispred SDP. I mnogi drugi. Lokali se nikad nisu završili ii ljuid koji su dali pare tuže grad iz prostog razloga – objekti nisu završeni, novac koji je uložen nije vraćen, a za to vreme su imali određen gubitak, jer su sa tim novcem mogli da rade nešto pametnije. I ja bih tužio da sam na njihovom mestu. Kada sam postao gradonačelnik, Gojko Veličković, koga sam spašavao više puta, je razmišljao da li da ide prema Slobodanu Kociću ili Goranu Cvetanoviću, sa tri odbornika je prešao kod Slobodana Kocića i dao mu je većinu. A lagao je da će drugačije da postupi, čak nije imao ni toliko morala da pozove telefonom i kaže da ima drugu poziciju, vlada je njihova, lakše je…

Na početku mandata je došao bukvalno sam – nema više banke, nema privatnog preduzeća, nije predsednik opštine, u problemima do guše. Ja mislim da svako od nas treba da pruži ruku, pogotovo ako je bio dvaput predsednik opštine. Bio je pomoćnik, zadužen za investicije, rezultat rada – nula! Prebacio sam ga na autobusku stanicu. Apropo vaše priče, potpuno negativne, može gospodin Prokopovića da ima poverenje u Gojka Veličkovića, bliski su, ja nikad u njega nisam imao poverenje. On je meni služio samo za jednu jedinu stvar u životu – da sve što kaže uradim suprotno, jer ću tako da uradim pametnu stvar. Veličković je pred 50 osoba tvrdio da će da sredi autobusku stanicu i da će pravno da bude sve sigurno sa sedam osoba koje su dobile otkaz. Angažovao je advokate Mileta Marjanovića i sina od predsednika suda Petrušića, super, sprega pravosudnog sistema na najbolji mogući način! Ogromne pare date, a ti isti ga u privatnim slučajevima brane.

Ja sam sa Žikicom na autobuskoj stanici potpisao prijavu, prekršajnu, krivičnu, nisam siguran, da bih se distancirao od njega, jer to nije rađeno u dogovoru sa mnom. Gospodin očigledno ima veze, jer vidim da su sve veze na sudu njegove. Uvek dobro prođe! I on je meni napisao prijavu za milion dinara, jer je čovek povređen psihički, mi smo njegov integritet i poštenje narušili! OK, idemo na suđenje, nije mi ni prvi ni poslednji put, ali to je prava istina.

Prvi Kanis i Simplon su nabavili tri autobusa da bi imali liniju Leskovac-Beograd. Drugi autobus kad je Kanis trebao da kupi, ja sam ga svojim autom odvezao do mađarske granice, da bi preuzeo kao vozač taj autobus i vratio se s tim autobusom, jer je bio siromašan čovek, tast mu je bio bogat… Sve prevoznike znam! Novica Jugotrans mi je prijatelj već nekoliko decenija i malopre mi u prolazu kaže „Frenki će da kupi“… Kao to da kupi, na pijaci, licitaciji… Pri tome gospodin Frenki, kada sam bio u poziciji i platili mu autobus, a on nas nije vozio na miting, čak smo teško i pare izvukli nazad, jer je bio vezan za Slobodana Kocića…

Dakle, čisto da imate istinu, nemam uopšte problema da vam kažem, ja jesam za javno-privatno partnerstvo, to je jedini razlog, ne znam zbog čega mislim da on to može da uradi, da u sudu malo pogura da se reše predmeti tako što bi se Jovani vratile pare ili naknada, što će biti veliko opterećenje za grad, i da mi uđemo u javno-privatno partnerstvo. Siguran dobitak, sve je ostalo prazna priča. Ko će da dobije? Nemam nameru ni za Novicu koji mi je najbolji prijatelj, a još manje za Frenkija ili za Kanisa ili za Simplona…“

Nebojša Cakić (Za Leskovac – ZAJEDNO) je rekao da je „opcija gradonačelnika Cvetanovića šest godina na vlasti i da više ne trebate da konstatujete probleme, nego je trebalo odavno da ih rešite. Direktore ste vi postavljali, a zbog njihovog nestručnog ponašanja je preduzeće danas u gubitku.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare