Gradonačelnik posetio proizvodjače paprika

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, posetio je plastenike Dragana Cvetkovića u Velikoj Biljanici, koji na oko 2 hektara, uzgaja nekoliko vrsta paprika. Povrće je namenjeno uglavnom izvozu.

Osmočlana porodica Cvetković proizvodi 8o tona paprike godišnje, a kako produktivni ciklus u plastenicima traje bezmalo 12 meseci, jedna sorta smenjuje drugu:

–          Proizvodimo i mladi krompir i kupus, ali smo uglavnom bazirani na papriku. Od početka zrenja, do kraja sezone, a to znači do ozbiljnih zimskih mrazeva, ostvarimo nekoliko berbi. Praktično, papriku beremo na svakih mesec dana.Više od 8o posto proizvdnje ide u izvoz, uglavnom u Crnu Goru, gde snabdevamo lanac marketa ”Voli”. ”Duga bela” i ”babura” završavaju na domaćem tržištu. Kupci sami dolaze po robu, a naše je samo da je uberemo i spakujemo. Već godinama radimo za poznate kupce, priča Dragan Cvetković iz Velike Biljanice.

 

Njegov sin Saša, naslednik već uspešnog poljoprivrednog biznisa, opredelio se da ostane u selu i svake godine širi proizvodnju:

–          Naš najveći problem je komasacija, jer, zbog usitnjenosti parcela, nismo u prilici da ”raštrkane” plastenike grupišemo na jedno mesto. To bi nam uštedelo pre svega vreme, ali i smanjilo ostale troškove. Takodje, mnogo bi nam značilo kada bi na ovoj teritoriji bila uradjena elektrifikacija polja. To bi me učvrstilo u nameri da proširim zasade i povećam produktivnost. Pod plastenicima trenutno imamo dva hektara, od kojih je polovina na zakupljenom zemljištu.

Komasaciju radimo prvi posle više od pet decenija, a u elektrifikaciji polja, predstavljamo  primer dobre prakse. Te, nimalo jeftine procese smo započeli, a od odobrenih i obezbedjenih sredstava zavisi, kojom će se dinamikom oni odvijati na teritoriji grada Leskovca, rekao je gradonačelnik Cvetanović:

–          Porodica Cvetković je korisnik subvencija koje daje grad i pozivam ih da se i ove godine prijave za bespovratna sredstva. Za poljoprivrednu proizvodnju izdvajamo 9o i za subvencije 2o miliona dinara, praveći na taj način, male, ali značajne korake na polju razvoja ove strateški važne grane. Naši domaćini, na ostatku svojih parcela proizvode krompir, kupus i šargarepu, što znači da imaju dobre klimatske uslove i kvalitetnu zemlju, koja opet, bez posvećenosti i marljivosti ne znači ništa. Koristeći savremenu mehanizaciju i sprovodeći sve agrotehničke mere, oni proizvodnju uvećavaju za 4-5 puta, što treba da služi za primer i ostalima.

Obećavajući da će pratiti razvoj poljoprivrednog gazdinstva Cvetković u Velikoj Biljanici, gradonačelnik je domaćinima poželeo da za godinu-dve, u svojim plastenicima, proizvode i čitavih sto tona paprike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare