Gradonačelnik održao sastanak sa direktorima škola, novinari bili samo na početku

LESKOVAC

U sali Skupštine grada Leskovca sastanak sa direktorima svih škola povodom početka drugog polugođa danas je održao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Pre samog sastanka prikazan je promotivni film na temu šta je sve urađeno i uloženo u renoviranju škola od trenutka preuzimanja vlasti gradonačelnika Cvetanovića i njegovog tima. Obraćajući se okupljnima on je rekao da obrazovanje ima veoma značajnu funkciju u svakom društvu, a da su adekvatno i kvalitetno obrazovanje jedan je od osnovnih činilaca razvoja i unapređenja zajednice.

„Danas, mi živimo u modernom društvu koje nam omogućava pristup raznim tehnologijama, što nam dalje omogućava brojna saznanja i širenje vidika. Činjenica je da je tehnološki razvoj doprineo lakšem pristupu informacijama. Međutim, tehnologija je doprinela i činjenici da se kao ljudska bića, a naročito mladi, udaljimo od drugih ljudi, fizičke aktivnosti i čitanja starih dobrih knjiga. A upravo su knjige, tekstovi, sveske, pesmarice, leksikoni, slikovnice od najmađih dana, osnova kojom smo svi započeli svoje obrazovanje i bili uvedeni u divni svet učenja. Na nama je, a kada kažem mi, mislim na ljude na odgovornim funkcijama, ali i na svima Vama, kao prosvetnim radnicima, da deci usadimo ljubav prema knjizi i obrazovanju. Zato što samo obrazovani mogu krčiti svoj put kroz život i biti stabilan stub društva na kojem su bile oslonjene, na kojem se oslanjaju, i na kojem će se uvek oslanjati ljudska civilizacija. Adekvatan sistem obrazovanja treba da bude dostupan svima, atraktivan, efektivan, funkcionalan, da postavi osnovu za dalje učenje i kontinuirano osposobljavanje.“

Gradonačelnik Cvetanović je podsetio da se sredstva iiz budžeta namenjena u ovu svrhu iz godine u godinu uvećavaju, a da za 2019. godinu iznose 634,5 miliona dinara, od toga 286 miliona za predškolsko obrazovanje, 212,7 miliona za osnovno obrazovanje, 117,6 miliona za srednje obrazovanje i skoro 18 miliona za Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju.

„Ove godine za Oktobarsku nagradu predložićemo: osnovne škole „Vožd Karađorđe“ – 30 godina postojanja, „Bora Stanković“ u Vučju – 100 godina postojanja, „Slavko Zlatanović“ u Miroševcu – takođe 100 godina postojanja, Visoku tekstilnu školu – 60 godina postojanja i Tehnološki fakultet – 40 godina svog postojanja. Svoje jubileje ove godine proslavljaju i leskovačka Gimnazija i Muzička škola, 140, odnosno 70 godina postojanja. S obzirom na to da su obe škole dobitnici Oktobarskih medalja nije moguće dodeliti im pohvale. Nastavićemo sa ulaganjima u škole. Pored redovnog održavanja objekata, uređivaće se fasade, poboljšavati sistemi grejanja, izvršiće se sanacija sanitarnih čvorova kako bi učenici imali adekvatne higijenske uslove. U osnovnoj školi u Grdelici urediće se spratni deo sa ulaganjem od skoro dva miliona dinara. Škole „Svetozar Marković“, „Bora Stanković“ u Vučju i „Desanka Maksimović“ u Grdelici dobiće nove ograde i za te namene biće izdvojeno ukupno 9,6 miliona dinara. Duže vreme problem je predstavljao oštećeni plafon u školi u Vučju. U njegovu sanaciju u ovoj godini biće uloženo preko 4 miliona dinara. Školu u Manojlovcu od ove godine krasiće novi prozori sa ulaganjem od 4,6 miliona dinara. Sportski tereni biće izgrađeni u Medicinskoj i osnovnoj školi u Pečenjevcu. Za te namene lokalna samouprava će izdvojiti 11, 5 miliona dinara. Veliki projekat koji nas očekuju u 2019. godini i koji finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je rekonstrukcija i energetska sanacija Turističko ugostiteljske škole u vrednosti od 119 miliona i energetska sanacija objekta škole „Vasa Pelagić“ sa ukupnom vrednošću od 218 hiljada koji finansiraju EUPRO i grad. Sav naš trud usmeren je ka cilju da svih 16 hiljada učenika koji pohađaju osnovne i srednje škole u našem gradu imaju sve potrebne uslove za boravak u školama, “ rekao je Cvetanović.

Novinari su zamoljeni da izadju sa dela sastanka na kome su o problemima trebali da govore direktori.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Vlada
Vlada
5 godine pre

E moj Vucicu da znaš ko nam je predsednik skupštine i gradonacelnik koji priča NEBULOZE pitam se gde ja živim.

Peca
Peca
5 godine pre

Rano još za popravljanje ocene, što gi dira i zatvara se s direktori 😉